March 31, 2013

Kun valtaa siirtyy vastuusta riisutuille konsulteille ja liikesalaisuuksien suojaamille yrityksille, edustuksellisesta demokratiasta tulee pelkkä holding-yhtiöitten pelikenttä.

Hanna Kuusela ja Matti Ylönen
*
Konsulttidemokratia: Kuinka valtiosta tehdään tyhmä ja tehoton
. 
Suomen on vallannut konsulttidemokratia. Julkinen valta ulkoistaa yhä useampia tehtäviään ja tyhjenee samalla itse ajattelusta. Tuloksena on läpinäkyvyyden alasajo, tehoton hallinto ja virkamiesten hiljaisen tiedon rapautuminen. Kun valtaa siirtyy vastuusta riisutuille konsulteille ja liikesalaisuuksien suojaamille yrityksille, demokratia on uhattuna.
Peli ei kuitenkaan ole menetetty. Konsulttidemokratian tilalle tarvitaan rohkea valtio, joka uskaltaa tarttua Suomen kohtaamiin tulevaisuuden haasteisiin. Tämä teos on paitsi analyysi tilanteesta myös toimintasuunnitelma tulevaan.
Konsulttidemokratia on ensimmäinen kattava tutkimus ulkopuolisten asiantuntijoiden ja yritysten voittokulusta suomalaisessa hallinnossa. Se luotaa suomalaisen julkishallinnon kehitystä mittavan aineiston avulla. Konsulttidemokratia on välttämätön teos kaikille, jotka haluavat tietää, mitä Suomelle ja suomalaiselle demokratialle kuuluu.
”Samaan aikaan kun kansalaiset ovat toivoneet politiikan paluuta, hallinto on elänyt omaa elämäänsä ja siirtänyt vastuuta yhä enemmän konsulttiyhtiöille.”
.
Hanna Kuusela, PhD, on Suomen Akatemian tutkijatohtori, kriitikko ja tietokirjailija.
Matti Ylönen, YTM, on tietokirjailija, tutkija ja toimittaja Helsingist
ä 

*
Puheet ja teot: Konsulttidemokratia on älden hyvä bisnes 

Konsultteja pyörii joka virastossa ja hallintohimmelissä riesaksi asti niin, että niihin kompastuu. Miksi konsulenttidemokratiaa siedetään ja siitä vielä maksetaan? Onko se muuta kuin päättäjien ja virkamiesten laiskuutta ja vastuun pakoilua? Puheet ja teot-ohjelmassa ruoditaan vallan ja vastuun haihtumista pois demokraattisesta valvonnasta. Aiheen äärellä ovat konsulttidemokratiaa tutkineet ja siitä kirjan kirjoittaneet Suomen Akatemian tutkijatohtori Hanna Kuusela ja tietokirjailija, toimittaja Matti Ylönen sekä vastuunpakoilusta närkästynyt Leena Mattila.

*
http://areena.yle.fi/radio/1819783

Konsulttidemokratia. Julkinen valta tilaa yhä enemmän töitä ulkopuolisilta konsulteilta. Eivätkö virkamiehet osaa niitä itse tehdä? Mihin tämä kehityskulku meidät johtaa? Keskustelemassa tietokirjailija Matti Ylönen ja konsultti Petri Uusikylä. Juontajana Heikki Peltonen - [n.30 minuuttia].
*
http://www.gaudeamus.fi/kuusela-konsulttidemokratia/
http://www.verkkouutiset.fi/index.php/kotimaa/8-kotimaa-paauutinen/117949-onko-konsulttien-tyo-todella-pelkkaa-rahan-haaskausta
https://www.facebook.com/pages/Konsulttidemokratia-Miten-valtiosta-tehd%C3%A4%C3%A4n-tyhm%C3%A4-ja-tehoton/430103867077913

No comments: