April 30, 2006

Hyvää Vappua köyhät!

Kirjoitettu kommentiksi maalaisen päreeseen Kissa ja köyhät.
(Lisäys klo: 23.15)

*
Oikeistolle köyhyys on "luonnollinen" asia - siis luonnonmukainen. Näin ollen sitä ei tarvitsekaan korjata - ellei se sitten korjaudu itsestään, mikä taas on ristiriidassa kapitalismin käytäntöjen kanssa, koska kapitalismi nostaessaan elintasoa väistämättä synnyttää köyhälistön, joka myös pidetään köyhyysloukussa!
Tämä ilmiö on siirtymässä USA:sta myös meille (*).

Vasemmisto kai ajattelee köyhyyden olevan luonnoton eli ei-luonnonmukainen ilmiö, joka johtuu tiettyjen perusarvojen puutteesta tai niitten laiminlyönnistä.

Kaksi näin erilaista käsitystä luonnosta...Se merkitsee aina arvojen välistä tai arvojen ja arvottomuuden (= ei arvoja) ristiriitaa eli tavallaan sotaa.

En vain ymmärrä, miksi oikeistolaiset väittävät, että sotiminen on (yleensä) väärin, vaikka heidän arvomaailmansa ja talouspolitiikkansa perustuu nimenomaan äärimmäiseen kilpailuun - so. strategiseen toimintaan a la Hobbes tai Foucault (vastakohtana kommunikatiivinen toiminta a la Habermas).

Voisi väittää, että oikeistolainen talouspolitiikka on jo itsessään sodankäyntiä, koska sen pelisäännöt eivät perustu vakaisiin arvoihin - tai arvoihin ollenkaan! Mitä muuta kuin sotaa se silloin voisi olla?

Näin ollen - en ymmärrä lainkaan, miksi nämä sasit ja syskovitsit kirkuvat ääneen, kun joku vasemmistolaisesti ajatteleva astuu heidän tielleen.

Helvetti - maistakoon omaa lääkettään - nyt vain retorisista hämäyksistä riisuttuna!

*
(*) Afrikka on pantu polvilleen jo niin moneen kertaan riistokolonialismin keinoin, että se ei tule ehkä koskaan nousemaan.
Periaatteessa sama tapahtuu myös sille - alati lisääntyvälle - köyhälistölle, jonka kapitalismi synnyttää "näkymättömän kätensä" avulla, sillä on selvää, ettei monopolistuminen johda kaikkien etuun vaan harvojen superrikkauteen ja yhä lisääntyvän keskiluokan köyhtymiseen.

John Rawlsin eroperiaate (**) on jäänyt pelkäksi teoriaksi markkinavoimien puristuksessa.

Koska suuryritykset pyrkivät aina 1) maksimaaliseen voittoon ja siten tietysti myös minimoimaan menonsa (esim. juuri verot ja tuotantokustannukset), tälle kehitykselle ei voi olla muuta suuntaa kuin 2) yhä laajempien kansalaisryhmien elintason lasku yhä pienempien suurpääomaryhmien kustannuksella.

Oikeistolainen hyväksyy ensimmäisen määritelmän, mutta väittää, ettei siitä seuraa toista. Mutta hän valehtelee. Joko tietoisesti tai tietämättään...

Lapsikin tajuaa, ettei kakusta riitä kaikille, jos yksi haluaa väkisin saada niin paljon kuin mahdollista...

Ehkä tähän voiton maksimoinnin "lainalaisuuteen" ei ole mitään lopullista parannuskeinoa, ja että sen vastustaminen on turhaa, mutta palkansaaja - tajutessaan tulevansa jatkuvasti kusetetuksi, ei sitä kovin mielellään hyväksy, vaikka sasi-syskowitsit miten häntä maanittelisivat...

*
Hyvää Vappua siis - köyhät!

PS. Kirjoitukseni sasi-syskowitsiaaninen "opetus" on, että köyhät tulevat aina jäämään köyhiksi, mikäli he eivät ryhdy kapitalisteiksi...(m.o.t).

PPS. En tee tässä kemppismäistä erottelua sellaisiin kapitalisteihin/yritysomistajiin, joille ensisijainen asia on yrityksen "hyvä kunto" ja niihin, jotka pyrkivät rikastumaan "kaikki-mulle-heti-nyt- optioperiaatteella", koska minun mielestäni kapitalismilla on lopulta vain yksi - viime kädessä itsensä kumoava tavoite - maksimaalinen voitto, jonka kannustimena ja motiivina toimii ihmisen ahneus ja kateus.

Lisäys

PPPS. Mikäli yrityksen tavoitteena on joitain muitakin päämääriä tai arvoja kuin maksimaalinen voitto, se EI toimi enää rajoittamattoman kapitalismin periaatteella vaan pyrkii ottamaan huomioon vastuunsa esim. työllistäjänä.

Uusliberalismin mukaan tällaiset yritykset ovat kuitenkin konkurssikypsiä jo syntyessään - ellei niitä subventoida valtion verovaroin, mitä kokoomuslainen tietysti pitää verovarojen haaskauksena.

Siis - ei voi olla kuin yhdenlaista kapitalismia...

*

(**) The First Principle of Justice
First: each person is to have an equal right to the most extensive basic liberty compatible with a similar liberty for others. [Rawls, p24]

The Second Principle of Justice
Social and economic inequalities are to be arranged so that:
a) offices and positions must be open to everyone under conditions of fair equality of opportunity
b)
they are to be of the greatest benefit to the least-advantaged members of society (the difference principle=eroperiaate). [Rawls, 1971, pg. 303]

*
Reflective Equilibrium (John Rawlsin käyttämän reflektiivisen tasapainon periaatteen määrittelyä)

Terho Pursiainen - HTML-versio (Maltillista kommunitarismia - Communitarianism)

7 comments:

A-K.H said...

Kiitos samoin. Autuaita ovat köyhät.

Voimaksi matkalle: Viisaudenpelko on herran alku.

A-K.H said...

Koska Nozikin minimaalisella valtiolla ei ole mitään velvollisuutta huolehtia edes kansalaisten perustoimeentulosta, on köyhien ruvettava muodostamaan leipäjonoa Rawlsin tietämättömyyden verhon eteen. On siten Rawlsin asia miettiä, olisiko poikkeuksellinen leipien jakaminen hyväsyttävä poikkeama, josta hyötyisivät kaikkein huonoimmassakin asemassa olevat, kuten jalattomat tai kädettömät kerjäläiset tai liikkumaan kykenettömät.

A-K.H said...

kykenemättömät

Etappisika said...

On tämäkin perkele - tämä piti tulla mökiltä asti tänne sanomaan:

Köyhyys, siitä puhutaan - riittää se kun katsoo Bunuelin elokuvan Los Ovdidados -


Eläköön Vallankumous!

Etappisika said...

Tiedän, tiedän... Siis: Los Olvidados

Silt toistan: ELÄKÖÖN VALLANKUMOUS!

A-K.H said...

Mitähän valtaa sitä taas kumotaan. Menee vielä mökkis, kun ensin on sosialisoitu nakkikioskit.

Etappisika said...

Kirjoittelin jotain mutta ei tullut täne astI. Eipä suurta vahinkoa.

Mutta hei siis: minun korvani iloitsee suuresti aina kun ympäristöstä kuuluu näin:

ELÄKÖÖN VALLANKUMOUS!

On vappukin perkele! Ja retoriikan juhlaa saatana!!!