August 26, 2014

Hamlet - Act V Scene II (sadness) - Kenneth BranaghHoratio:  If something is telling you not to play, listen to it. I’ll say you’re not feeling well.

Hamlet: You’ll do no such thing. I thumb my nose at superstitions. God controls everything—even something as trivial as a sparrow’s death. Everything will work out as it is destined. If something is supposed to happen now, it will. If it’s supposed to happen later, it won’t happen now. What’s important is to be prepared. Since nobody knows anything about what he leaves behind, then what does it mean to leave early? Let it be.'
.

2 comments:

Rauno Rasanen said...

Hamlet ei kieltäydy kuningas Claudiuksen juonimasta kohtalokkaaksi osoittautuvasta miekkailuottelusta Ofelian veljen Laertes’n kanssa. Se, mikä tapahtuu, tapahtuu - jos on tapahtuakseen. Kaikki tapahtuu kuitenkin niin kuin sen on määrätty tapahtuvan. Kohtaloa vastaan ei voi taistella, joten sitä ei kannata paeta, mutta sen varalle voi ja pitääkin valmistautua. Hamlet ei pohdi enää mennyttä eikä tulevaa. Let it be. Siksi hän ei myöskään kieltäydy epäilyttävästä ottelusta. Ennen niin epäilevän ja isänsä murhan kostoa lähes maanisesti pohtivan Hamletin surullinen mutta päättäväinen stoalaisuus sen edessä, mikä on tulossa, ennemmin tai myöhemmin, koskettaa.

Rauno Rasanen said...

Sitaattini on tietysti Shakespearea nykykielellä eli kyseessä ei ole alkuperäinen teksti, jota Branagh puhuu.