February 17, 2013

Seiska-Päre paljastaa: Kapitalismissa ei tunneta sääliä eikä empatiaa. Fortumin johtaja joutuu luopumaan liian voimakkaitten tunnereaktioiden vuoksi.

 
Julkaistu: 17.2.2013/Ilta-Sanomat

Fortumin johtajan paikasta luopuvan Anne Brunilan päätöksen taustalla ovat traagiset tapahtumat lähipiirissä.

Lohduton näky Lastenklinikan vastasyntyneiden teho-osastolla saa Anne Brunilan kyyneliin. Kosteus- ja homevaurioista kärsineen osaston lattiat on revitty kokonaan auki ja potilaat on siirretty muualle.

Muutaman viikon takainen vierailu vaativaan hoitoon erikoistuneella Lastenklinikalla nostattaa yhä tunteet pintaan.

30 vuotta sitten Brunilan poika taisteli tuolla samalla osastolla hengestään sairastuttuaan aivokuumeeseen vain neljän viikon ikäisenä.

- Poikani selvisi kuin ihmeen kaupalla hengissä hyvän hoidon ansiosta. Sen jälkeen tarvittiin monenlaista terapiaa ja kuntoutusta.

Myös Lastenlinna tuli perheelle tutuksi, kun pojan kuntoutus jatkui yli kymmenvuotiaaksi.

Suoraselkäinen ja tyylikäs Anne Brunila ei haluaisi näyttää julkisuudessa tunteellista puoltaan. Kyse ei ole siitä, että hän pelkäisi naisjohtajana menettävänsä kasvonsa. Hän on vain tottunut pitämään henkilökohtaiset tunteensa poissa julkisuudesta.

- Poikani kautta olen oppinut ymmärtämään, mistä onni tulee. Ne ovat pieniä asioita. Toisen huomioon ottamista, ihmisten kanssa olemista, kaunis sana silloin tällöin. Asioita, jotka tuppaavat unohtumaan kiireessä.

Nyt Brunila istuu Uuden Lastensairaalan tukisäätiön hallituksessa, joka edistää uuden sairaalan rakentamista. Se korvaisi Lastenklinikan ja Lastenlinnan huonokuntoiset tilat. 

 

Erilaista vaikuttamista

Brunila on jättämässä työnsä Fortumin yhteiskuntasuhteista ja strategiasta vastaavana johtajana.

Hänen suunnitelmansa kiinnostavat, sillä taustansa perusteella hänellä olisi kysyntää monille ykkösrivin paikoille.

Hän on toiminut neuvonantajana Suomen Pankin johtokunnalle ja Euroopan komissiolle. Valtiovarainministeriössä hän on ollut mm. ylijohtajana.

Valtiontalouden syövereistä hän siirtyi Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtajaksi vuonna 2006 ja Fortumiin vuonna 2009.

Brunila kertoo, että nyt hän haluaa tehdä asioita, jotka vaikuttavat ihmisten elämään suoraan.

- Minulle on aina kaikissa tehtävissä ollut tärkeää, että teen sellaista työtä, jolla on yhteiskunnallista merkitystä. Virkamiehenä vaikuttaminen on ollut enemmän välillistä.

Lastensairaala-projektin lisäksi hän on mukana Aivosäätiössä, joka tukee mm. tutkimusta ja kuntoutusta.

Paikat Sammon, Koneen ja pian myös Stora Enson hallituksissa takaavat hänelle hyvän tulotason. Lisäksi hän on Kansainvälisen kauppakamarin puheenjohtaja ja Aalto-yliopiston hallituksen varapuheenjohtaja.

 

Oman elämän tarina

Päätös jättää säännöllinen päivätyö kypsyi samalla, kun hän joutui huomaamaan, ettei elämä ole ikuista. Isän kuolema viime kesänä ja läheisen vakava sairastuminen saivat hänet miettimään, mikä lopulta on tärkeintä.

- Silloin alkaa miettiä sitä, että elämä ei ole ikuista. Miksi asioita pitäisi lykätä, kun ne voi tehdä nyt.

Brunila kertoo viihtyneensä Fortumilla hyvin. Yhtiö ymmärtää hänen mielestään maailman muuttumista ja etsii kestäviä energiaratkaisuja uraauurtavasti.

- Jos haluaa jotakin uutta elämäänsä, sitä ei saa ellei luovu jostakin, Brunila sanoo.

Hänen haaveenaan olisi löytää aikaa kirjoittamiselle.

Myös kirjankustantajat haistoivat markkinaraon heti, kun tiedote Fortum-erosta oli julkaistu. Brunila on kuitenkin vielä kieltäytynyt tarjouksesta.

- Kirja, jonka haluan kirjoittaa on elämäntarina läheisilleni ja itselleni. On hyvä välillä katsoa taaksepäin ja tutustua vähän itseensäkin.

2 comments:

Riku Riemu said...

Työnhaku päällä eikä mikään ole liian arvokasta, etteikö sitä voisi sen eteen uhrata.

Anonymous said...

mähän kyynelehtisin tiettin kanssa, niin. mutta kun toi yritti niinku kerra hommata potkuja miulle, pomo sanoi. Ja ei siinä mitä mutta ku siis mu mielipiteiden ja sellaisen takia.

Kepeät mullat.