May 8, 2012

Päivän tarina


Vihaisesti lentävä kovakuoriainen tunnistaa rakastamansa toukan, jonka luuli jo kuolleen. Tavallaan toukka kuolikin, mutta siitä kehkeytyi kokonaan toisenlainen olento: perhonen. Silti se on samaa alkuperää ja olemusta kuin ennen muuttumistaan. Tuon samuuden kovakuoriainen viimein näkee perhosen silmissä ja sen viha muuttuu uudelleen rakkaudeksi.

I
1
Päreteksti on sitaatti Solomon Volkovin kokoamista Dmitri Sostakovitsin muistelmista. Sanoisin, että tarinan opetus on kaikkea muuta kuin itsestäänselvyys. Ystävät saattavat olosuhteiden myötä muuttua elämän aikana niin paljon, ettei heitä välttämättä voi enää rakastaa, vaikka miten yrittäisi löytää heistä sen vanhan kaverin ['katsoa silmiin']. Tai sitten me itse muutumme ja etäännymme entisestä ajan melskeissä. Tarina halunnee kuitenkin naivisti [kuten niin monet tarinat] vihjata, että on jotakuinkin mieletöntä vihata, jos voi rakastaa ja kaiken lisäksi vielä sitä ihmistä, jota ihan oikeasti rakastaa tai ainakin joskus on rakastanut. Mutta kuten jo sanoin, kyseessä ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys.

2
Kun olimme vielä ystäviä, Juri Olesa kertoi minulle opettavaisella äänellä seuraavan tarinan.

Kovakuoriainen rakasti toukkaa, joka vastasi sen tunteisiin. Äkkiä toukka kuoli. Makasi koteloonsa kietoutuneena. Kovakuoriainen suri rakastettunsa ruumiin äärellä. Äkkiä kotelo kuitenkin avautui ja siitä lennähti esiin perhonen.

Missä savua myös tulta. Kovakuoriainen päätti tappaa perhosen, koska se oli häirinnyt hänen suruaan rakastetun ruumiin äärellä. Se lensi perhosen luo ja havaitsi: perhosen silmät olivatkin tutut. Niinpä se ei tappanutkaan sitä. Kaikki oli uudenlaista. Vain silmät olivat entiset.

Niinpä kovakuoriainen ja perhonen elivät onnellisina lopun ikäänsä. Mutta siihen päästäkseen on katsottava silmiin. Se ei aina onnistu kaikille. Toisinaan siihen ei riitä koko elämäkään.
...
Dmitri Sostakovitsin muistelmat; koonnut Solomon Volkov; s. 108

II
http://www.youtube.com/watch?v=7dbTW9WNR_0
Paula Koivuniemi - Perhonen - - [tästä biisistä ja videosta tulee erinomaisen tyttömäinen olo].
*
http://fi.wikipedia.org/wiki/Dmitri_%C5%A0ostakovit%C5%A1in_muistelmat
http://maria.fremlin.de/stagbeetles/andras/flying_aa.html
http://www.ncmls.org/exhibits/magic-wings-butterfly-house/collection

No comments: