April 29, 2012

Sharona ja Terästyttö


Yläkuvassa Terästyttö. Alakuvassa Sharona.

I
1
The Knack oli 70/-80-luvun vaihteessa hetkeksi maailman maineeseen noussut 1½-2 hitin ihme. Los Angelesissa perustetun yhtyeen esiintymiset ja ensimmäinen [My Sharona] sekä toinen [Good girls don't] single saivat eräät tunnetut muusikot [Springsteen, Petty, Manzarek/Roxy Music] kehumaan bändiä ja rockmusiikkitoimittajat [Knackin levy-yhtiötä kompaten] jopa hehkuttamaan, että nyt on uusi Beatles syntynyt, sillä rytmisestä erilaisuudestaan ja sovituksellisesta tiukkuudestaan huolimatta Knackin ensimmäinen LP assosioituu harmonioineen ja stemmoineen selvästi enemmän 50-luvun lopun/60-luvun alun [60-66] pop-rockiin [esim. Buddy Holly, The Beatles, The Who] kuin rythm&bluesiin ja punkiin [jos kohta My Sharonasta voi halutessaan löytää myös 70-luvun lopun punk-vaikutteita].

Mutta toisin kävi. Ilmeisesti biisintekijä/laulaja Doug Fiegerin kasvonpiirteissä haluttiin ensi-LP:n jälkeen nähdä huomattavasti enemmän John Lennon-karismaa, kuin niiden taakse lopulta sisältyikään. Lennoneita, McCartney'ja [tai Fogertyjä] kun ei pop-rock-taivaalle ilmesty edes parinkolmenkymmenen vuoden välein, vaikka [kuten Knackin levy-yhtiön tapauksessa] bändiä/artistia markkinoitaisiin miten massiivisesti tahansa.

Jytisevän tehokas mutta samalla popmaisen kepeä My Sharona on kuitenkin erinomainen debyytti-single eikä sen mukaansatempaavuus ole 30:ssä vuodessa tippaakaan vähentynyt ainakaan minun korvissani ja rock-musiikkimaussani.

2
Ensimmäisessä tuubiversiossa näemme My Sharonan säestyksellä kymmenen kaunista nuorta naista. Listan ykköseksi on asetettu Helen Slater eli Supertyttö tai Terästyttö/Ironmistress niinkuin minä häntä nimitän.

II
1
http://www.youtube.com/watch?v=EOgJEGGdnHw&feature=related
Top 10 most beautiful girls + My Sharona - - Ja kukapas muu siellä on ykkösenä kuin itse Terästyttö/Ironmistress.

2
http://www.youtube.com/watch?v=g1T71PGd-J0
The Knack - My Sharona live (HQ) - - Ainakin minä kuulen Sharonan kitarakomppiosissa The Who-vaikutteita. Lähes täydellinen rock-pop-biisi, taitavasti rakennettu kitarasoolo.

3
http://www.youtube.com/watch?v=Zc3KXwd8ZWQ
Good Girls Don't by The Knack - - Kyllä tämä Knackin toinenkin single on ihan kelpo biisi ja huomatkaa, miten beatlemäiseltä bändi vaikuttaa etenkin, kun katsotaan laulusolisti/rytmikitaristi Doug Fiegeriä, jonka kasvot tosiaan tuovat etäisesti mieleen varhaisen John Lennonin.
*
http://en.wikipedia.org/wiki/My_Sharona
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Knack
http://en.wikipedia.org/wiki/Get_The_Knack
http://en.wikipedia.org/wiki/Helen_Slater
http://fi.wikipedia.org/wiki/Helen_Slater
http://fi.wikipedia.org/wiki/Supertytt%C3%B6
http://www.listal.com/viewimage/2057347h

1 comment:

dudivie said...

Puheenaihe: Yhdysvalloissa hyväksytty uusi laki nostaa uskomusopit tieteen rinnalle 30.4