September 19, 2006

Darwinin ahven ja ihminen - kivasti menee..?

Dokumenttiprojekti: Darwinin painajainen
TV2 klo 22.05 TV2 tiistaina 19.9.2006

*
Dokumenttiprojekti: Darwinin painajainen.

Niilin ahven ui globalisaation myötävirrassa

50 vuotta sitten Victoriajärveen istutettiin Niilin ahven. "Pienenä tieteellisenä kokeena" alkanut toimenpide johti ekologiseen ja yhteiskunnalliseen katastrofiin: jopa parisataakiloiseksi kasvava peto tuhosi yli 400 kalalajia ja valtasi koko järven, joka on paikoin kasvanut levästä umpeen, kun puhdistajakalat on tuhottu.

Kun maanviljelijät lähtivät kalastajiksi, seurasi yhteiskunnallinen muutos. Mutta he eivät kalasta itselleen, vaan kalaa lähtee tonneittain Euroopaan, Venäjälle ja Japaniin, mikä vaikuttaa globaaliin talouteen.

Kalaa noutavat valtavat venäläiset koneet eivät tuo tullessaan pelkästään maissia tai muuta ruokaa, vaan tonneittain sotatarvikkeita, jopa tankkeja. Siinä bisneksessä liikkuu iso raha ja ahvenlastit ovat bonus korruption päälle. Tansanian rajanaapureita ovat mm. Uganda, Ruanda ja Burundi.

Ohjaaja Huber Sauber soluttautui paikallisten ja lentäjien joukkoon käyttäen pieniä kameroita. Usein hän joutui naamioitumaan ja kuvausbudjetista iso osa oli varattu lahjuksiin.

Sauber näyttää, miten ihmisten selviytyminen riippuu kalasta. Pilotteja viihdyttämään tulleet prostituoidut, entiset maanviljelijät, jotka käsittelevät kalat ja tehtaiden vartijat saavat vähäisen elantonsa Niilin ahvenesta.

Alueen ihmiset kärsivät nälkää ja AIDS-tartunnan saaneet ihmiset lähtevät kotikyliinsä kuolemaan. Katulapset tappelevat perkausjätteistä ja polttavat muovipakkauksia huumautuakseen. Ihmiset syövät kalanpäitä elääkseen.

Darwinin painajainen toteutuu taivaallisen kauniissa maisemissa, mikä korostaa julmaa vastakohtaisuutta.

"Olisin voinut tehdä tämän elokuvan vaikkapa Sierra Leonessa, kalan tilalla olisivat vain olleet timantit, Hondurasissa kalan olisivat korvanneet banaanit ja Libyassa, Nigeriassa tai Angolassa raakaöljy", laukoo Huber useasti palkitusta elokuvastaan.

Darwinin painajainen (Darwin's Nightmare) -elokuvan on tuottanut Mille et une productions, Ranska, 2004.www.1001.productions.net ah-v

1 comment:

a-kh said...

Se on siinä, ilman enempiä mutinoita, minun puolestani.