March 3, 2005

MIKS PA OLI "PA"?

Dejavu friends (päivitys 21.3)

Muutama tunti sitten vietin ystävieni kanssa hienon 2 tuntia 5 minuutia John Fogertyn konsertissa, Helsingin Hartwall-Areena-hallissa.

Fogerty oli loistava - jälleen kerran, vaikka kaikkien biisien "rockittaminen" ei ehkä ollut paras ratkaisu. Kyse on tietenkin Johnin valinnasta, eli siitä, miten hän nyt, tällä kertaa, halusi tuotantoaan käsitellä, sovittaa ja esittää.

Mies jaksoi juosta ympäri lavaa sekä samanaikaisesti soittaa - siis todella soittaa jopa kitarasooloja siinä juostessaan.
Sanoisinpa, että nyt jäi Rolling Stonesin Mick Jaggerkin toiseksi - ei ainoastaan kitaran soiton (Mick on Keith Richardsin mukaan kyllä hyvä kitaristi - hänen ansiostaan!?, vaikkei sitä juuri stagella soitakaan), laulutaidon (toki Mick on tulkitsijana se ainoa! mahdollinen tyyppi Rolling Stonesiin) ja yllätys yllätys - samalla myös kovakuntoisuuden puolesta.

Mick täyttää tänä vuonna 62 - John Fogerty tämän vuoden toukokuussa 60, joten samassa sarjassahan miehen "ottelevat."

*

Mutta - katsomossa 313 ei oltu tyytyväisiä bändin kuuluvuuteen - toisin sanoen PA-laitteitten musiikilliseen toistovaikutelmaan. Basso ja rummut olivat oudosti kadoksissa.

Vieressäni ollut asiantuntija-ystäväni Pekka Stirkkinen hämmästeli suureen ääneen, miten on mahdollista, että näinkin kova kansainvälinen tähti saa näin omituisen PA-toiston!

Mutta kumma kyllä alakatsomossa (120) istuneen veljeni - joka ei hänkään ihan noviisi näissä asioissa ole - mielestä soundi oli OK.

Vaihteleeko Areena-hallin PA-akustiikka näin helvetisti, vai oliko kyseessä moka?
PA-miksaajana toimi oletuksemme mukaan joka tapauksessa suomalainen yritys (kyseessä oli Welldone).

*

Please - voisiko joku selvittää/jopa ratkaista tätä ongelmaa?

Asetan vastaajalle yhden ehdon! Kyseessä pitää olla ihminen, joka todella tietää asiasta jotain eikä siis ole mikään pelkkä edustaja, joka ei toista muuta kuin, minkä on firmansa "psykologisesta" myyntioppaasta lukenut - eli - jolle voi "huolensa vapaasti ilmaista."

Mikäli Hartwall-Areenassa/lla on akustiikan kannalta ylitsepääsemättömiä ongelmia, ne varmaankin tulisi tiedottaa yleisölle, ellei sitten haluta vain pelata jääkiekkoa (mitä en epäile...) !

Terv. Rauno Räsänen

No comments: