September 30, 2009

What does it mean to be a communist today?

Kuvassa Zizek kotiasussaan, joka ei kovin paljon eroa hänen eräistä luentoasuistaan.

(K-maf. lis. - 1.10.)
*
Slavoj Žižek Suomeen 30.11.–2.12.2009

Slovenialainen filosofi Slavoj Žižek (s. 1949) palauttaa poliittiseen keskusteluun ideologian ja vastakkainasettelut. Žižek on myös aina tuottanut päänvaivaa. Žižek nähdään Euroopassa ja Yhdysvalloissa kulttuuriteorian Elviksenä. Hänestä on tehty kaksi elokuvaaja hänen intohimonsa ovat Wagnerin oopperat.

Žižek saapuu marras-joulukuun vaihteessa luentovierailulle Helsinkiin Voima-lehden ja Into-Kustannuksen kutsumana. Vierailun aikana julkistetaan Into-pamfletti Politiikka idiootti! Vastakkainasetteluja Žižekin kanssa ja Gaudeamuksen kustantama suomennoskokoelma Pehmeä vallankumous.

Maanantai 30.11.2009

Julkistamistilaisuus lehdistölle

Slavoj Žižek: Pehmeä vallankumous. Psykoanalyysi, taide ja politiikka. Käännös Elia Lennes & Janne Porttikivi.Suomennoskokoelma tarjoaa kattavan läpileikkauksen Žižekin ajattelusta. Nid. 400 s. Gaudeamus 2009.

Politiikkaa idiootti! Vastakkainasetteluja Žižekin kanssa.Toim. Kimmo Jylhämö ja Hanna Kuusela.Haastattelukirja pohjautuu tekijöiden keskusteluun Žižekin kanssa ja Žižekin yhteiskunnallisiin teksteihin. Nid. 160 s. Into-pamfletti, Like 2009.

Kello 15–18 What does it mean to be a communist today? Slavoj Žižek esitelmöi.

Tiistai 1.12.2009

Kiasma-teatteri
Mannerheiminaukio 2, Helsinki

Kello 12 Žižek! –elokuva.
Elokuvaesitys.

Kello 14–17 Cinema and ideology: report from battleground
Slavoj Žižek esitelmöi

Kello 17.30–20 Pervets guide to cinema –elokuva.
Elokuvaesitys.

Järjestäjät:
Gaudeamus, Into Kustannus, Kiasma-teatteri, KSL, Taiteiden tutkimuksen laitos ja Yleisen valtio-opin laitos Helsingin yliopisto, Vasemmistofoorumi, Voima.

Lisätiedot:
INTO/Jaana Airaksinen, jaana.airaksinen@mondediplo.fi
GAUDEAMUS/Riitta Korpipää, riitta.korpipaa@gaudeamus.fi
Haastattelupyynnöt ym. Žižek –tapaamiset: VOIMA/Kimmo Jylhämö, kimmojylhamo@voima.fi

– Verkossa
» http://fi.wikipedia.org/wiki/Slavoj_Žižek
» http://www.zizekthemovie.com/
» http://zizekstudies.org/
*
http://filosofia.fi/tiedotteet/#4688 (tiedote Zizekin vierailusta)

II
Kirjoituksissaan Žižek liikkuu suvereenisti niin populaarikulttuurin, taiteen, tieteen kuin tavallisen arjen, politiikan, uskonnon ja teoreettisen spekulaationkin välillä. Hän analysoi kulttuurisia ja poliittisia ilmiöitä tavalla, joka saa näkemään ne uudessa ja usein yllättävässä valossa. Žižek arvostelee monia nykyajattelun valtavirtauksia (kulttuurintutkimus, kognitiotieteet, feminismi, postmodernismin eri muodot), mutta samalla pyrkii tarjoamaan niille vaihtoehdon.

Žižekin ajattelu on omalaatuinen sekoitus Hegeliä ja Hitchcockia, Schellingiä ja kyberavaruutta, Kantia ja hovirakkautta, Lacania ja huonoa huumoria. Hänen ajattelunsa voi herättää vastustusta ja ärsyttää, mutta se ei koskaan ole tylsää tai mitäänsanomatonta.

Lähtökohtana on ajatus, että ilman saksalaisen idealismin perinnettä (Kant, Schelling, Hegel) on mahdotonta ymmärtää modernia subjektiutta sekä niitä poliittisia, eettisiä ja ideologisia umpikujia, joihin se väistämättä törmää nykyisessä reaalikapitalismissa. Tämä on kuitenkin mahdollista vain Jacques Lacanin psykoanalyyttisen ajattelun avulla.

Tällä hetkellä Slavoj Žižek toimii opettajana University College of Londonissa ja vanhempana tutkijana Ljubljanan yliopiston sosiologian laitoksella. Hän kirjoittanut lukuisia teoksia, viimeisimpinä The Parallax View (2006), In Defence of Lost Causes (2008) ja Violence (2008), ja niitä on käännetty yli 12 kielelle. Žižek vierailee Suomessa 30.11.-2.12.2009.

SITAATTI: ”Miksi länsimaat olivat niin lumoutuneita kommunismin romahtamisesta Itä-Euroopassa? Vastaus näyttää ilmeiseltä: länsimaita kiehtoi demokratian uudelleenkeksiminen. Ikään kuin lännessä yhä enemmän ja enemmän rappeutumisen ja kriisiytymisen merkkejä osoittava ja byrokraattisiin rutiineihin ja julkisuusvetoisiin vaalikamppailuihin hukkuva demokratia olisi löydetty uudelleen Itä-Euroopassa kaikessa tuoreudessaan ja uutuudessaan. Tämän lumoutumisen funktio on siis puhtaasti ideologinen: Länsi etsii Itä-Euroopasta omia kadonneita juuriaan, omaa kadotettua alkuperäistä kokemusta ’demokratian keksimisestä’.”
*
http://www.google.fi/search?sourceid=navclient&aq=0h&oq=slavoj&ie=UTF-8&rlz=1T4PCTA_enFI299FI299&q=slavoj+zizek

http://www.gaudeamus.fi/?p=2310
http://www.gaudeamus.fi/?cat=91
http://www.intokustannus.fi/politiikkaaidiootti.html

http://dgeramifard.wordpress.com/
http://www.3quarksdaily.com/3quarksdaily/2008/09/page/2/
http://eltingladodesantaeufemia.com/page/30/

8 comments:

Anonymous said...

Oletko saanut jo tietoosi missä tuo maanantain luento pidetään? Ilmeisesti yliopistolla.

Rauno Rasanen said...

Slavoj Žižek saapuu Helsinkiin 30.11.–2.12.

Hanna Kuuselan ja Kimmo Jylhämön toimittama kirja Politiikkaa idiootti! - Vastakkainasetteluja Žižekin kanssa julkaistaan ma 30.11. kello 11 Vanhan ylioppilastalon Musiikkisalissa, Mannerheimintie 5. Haastattelukirja pohjautuu tekijöiden keskusteluun Žižekin kanssa ja Žižekin teksteihin.

Samassa tilaisuudessa julkaistaan myös Pehmeä vallankumous. Psykoanalyysi, taide ja politiikka. Kirjan tekstit ovat suomentaneet Elia Lennes ja Janne Porttikivi. Kustantaja on Gaudeamus.

Žižek alustaa Helsingin yliopistolla ma 30.11. politiikasta ja yhteiskunnallisesta ajattelusta, ja ti 1.12. Kiasman teatterissa elokuvasta ja taiteesta (Žižek on oopperaentusiasti, erityisesti Wagnerin oopperoiden).

Kiasman teatterissa esitetään myös hänen elokuvansa Žižek ja Perverts guide to cinema. Tarkempi ohjelma myöhemmin.

http://filosofia.fi/tiedotteet/

Rauno Rasanen said...

Tarkempaa tietoa minulla ei ole - toistaiseksi.

dudivie said...

kylla yhdysvaltain ylpea nakemys valedemokratiasta on varmaan jotain muuta kuin innostusta itaeuroopan aaaitoudesta..who knows , makari. yhdysvaltojen nakemys demokratiasta....

Anonymous said...

The United States stands ready to begin a new chapter of international cooperation -- one that recognizes the rights and responsibilities of all nations. ...Isnt that great!

communist today said...

http://communistrobot.com/viewblog.php?id=987

Anonymous said...

..why is it that americans is against the labour. whats the crime they committed

Anonymous said...

Tiedoksi, että maanantain luento pidetään Porthaniassa (PI), Yliopistonkatu 3.