September 7, 2007

Hotaselle

Kommentti tai jotain sellaista:

*
Nikkilä oli eräänlainen kolhoosi, ja sellaiset eivät enää voineet elää itsenäisinä yrityksinä, koska maailma alkoi 'lopullisesti' toimia markkinatalouden ehdoilla, eikä mielisairaita kannattanut (fyysisesti eikä henkisesti puhumattakaan että niistä olisi sosiaalisesti ollut hyötyä) enää pitää laitoksissa.

Psykiatrinen - psykoterapeuttinen ajattelusuunta muuttui siis vain hiukan yli 20 vuoden kuluessa (psykologiatiede kehittyy - todellakin...hahhah).

Ilmiö on eräs yhteiskuntiamme eniten ravistuttavimpia prosesseja.

###

Mutta tässä kiperä heitto kehitysvamma- ym. psykohoitoalan puolelle.
Mistäs valita, kun ei ole mistä valita?

Niin huonolla palkalla, niin todella paskamaiseen duuniin?...

Kyllä sinne silloin pääsee ihan oikeita psykopaattejakin...

Kun hyvinvointivaltio maksaa tosi huonosti peruspalveluistaan, se saa varautua myös tällaisiin katastrofeihin...

On silkkaa tekopyhyyttä siunailla näin hirveää asiaa. Se ratkeaa vain yhteiskunnan tälle työlle antaman arvostuksen kautta.

Tosin pidän itse näitä 'murhanaisia' harvinaisen kyynisinä tyyyppeinä - natseina, stalinisteina - tai peräti sosiaalidemokraatteina!

*
Vai yrittikö ne pöljät rauhoittaa raivoavaa sekopäistä potilasta insuliinilla. Aika hurja kokeilu...tappava....

14 comments:

A-K.H said...

Nikkilä oli sentään jossain vaiheessa aika edistyksellinen, ainakin mitä tulee taideterapioihin. En osaa sanoa, oliko sillä varsinaisesti potilan tilaan vaikuttavaa merkitystä, mutta saattoi ollakin. Oscar Parland taisi olla yksi taideorientoituneista lääkäreistä. Minulla on myös hämärä kuva hoito-orientoituneesta kirjastonhoitajasta.

Yksi laitoshoidon ja Nikkilän kummallisuuksista oli L. Onervan "unohtaminen" Nikkilään, jonne hänet toimitettiin alkoholin ja narkoottisten aineiden käytön takia , jotta hänen puolisonsa sai rauhassa säveltää ja napata mitä nappasi.

Pihalla kyllä tuli synkkä olo niiden synkkien rakennusten keskellä.

Jos ylilääkäri Pertti Peussa myönsi, että potilaat saattoivat joskus tuntua vihollisilta, ei se merkinnyt sitä, että potilaita sai kohdella kuin vihollisia.

Mielisairaanhoitajan, jos kenen, on osattava olla vihamielisten tunteiden kohteena, joskaan ei fyysisen turvallisuutensa kustannuksella.

Sairasta vihamielisyyttä saattaa kyllä tulla kollegoidenkin taholta.
Tervejärkisenäkin pidetty voi käyttäytyä epäterveesti. Onko narsistinen luonnehäiriö, jonka yhteydessä saattaa esiintyä tiettyä abnormisuutta sairaus vai luonteenpiirre?

Kyllähän tainnuttavia troppeja on, mutta Raunon esittämä hypoteesi on todella pöyristyttävä. Pöyristyttävä on myös ajatus, että jostain piikistä olisi sovittu omaisten kanssa. Mistä tiedämme?

Tiedän olevani Raunon reviirillä. Kaikessa mikä kiinnosta, ei voi olla asiantuntija, mutta aina voi oppia lisää, jos on oppiakseen, joten anna palaa.

catulux said...

Mutta Ak ja Rauno; kyllä kait te muistatte 70-luvulta Englannissa kuvatun Ramton-dokumentin? Kyllä kait meillä Suomessa sentään hoidetaan mielisairaita/kehitysvammaisia kohtalaisen hyvin verrattuna siihen?

Yleensäkin olisi syytä kysyä, miten paljon terveydenhoitoalan ongelmia (esim. vanhustenhoito) liioitellaan ja paisutellaan kuten ihmisotusten tapana on.

Ja tietenkin ennen oli kaikki paremmin.

Työpaikalla juteltiin kehitysvammaisten hoidosta ja suututin taas erään naiscollegan, kun hänen vuodatuksensa jälkeen totesin, ettei Suomessa ole luultavasti koskaan huolehdittu heikompiosaisista niin hyvin kuin nyt. Vain 90 vuotta sitten Laurialan kehitysvammaisiapoikia pidettiin kytkettynä kodin seinään koiran tavoin täällä pohjan tähden alla.

Ja 30-luvun geneettiset kokeilutkaan eivät olleet oikiein humaaneja: 50-luvulla äitinä ollut hesalainen mummo kertoili, miten hän oli jättänyt vauvansa pariksi kymmeneksi minuutiksi vaunuihin tarhan oven eteen, koska töihin oli mentävä ja tarha avatui hieman myöhemmin kuin mummon työt alkoivat.

Mitenkähän pitkä äitiysloma tuohon aikaan olikaan?

Tietenkin tämä on mutu-tumtumaa ja RR tietää tarkasti tuon psykohoitoalan puolen; mutta olisikos jutussani myös totuuden siementä?

Itse olin ms:ssa töissä kesäsijaisena 90-kesällä, ja ainakin silloin Oulun psykatrisella klinikalla oli mielestäni ihan lämmin ja hyvä tunnelma.

Joten poijat. Älkää nyt todistako induktiota käyttäen, parin valitettavan yksittäistapahtuman vuoksi, koko psykohoidon olevan kriisissä.

Ja vielä aakoolle. Hoitopuolen palkkaustilanne olisi ollut jo aikoja sitten parempi, jos sinäveli, Ripsa, K., L. et al. olisitte äänestäneet KOKOOMUSTA, puoluetta joka antaa rahoja myös ihmisten parissa vastuullista työtä tekeville koulutetuille.

Eikä työnnä rahaa kottikärryillä teollisuusmafiaporukalle/ työläisaateliston muita tasa-arvoisemmille sioille;

kuten punertavat puolueet don Heinäluoman johdolla ovat tehneet ;)

Homo Garrulus said...

Minä uskon, että kyseessä on ollut kokeiluluontoinen paikka: sekä tekijä että uhrit olivat vain osana suurempaa myrkytysmeininkiä missä aiotaan selittää monenlaista kuolemaa pelkästään sokeriarvojen kautta. Minä siis uskon, että tämä nykyinen sukupolvi, joka johtaa suuryrityksissä on jo itsessään sairaita ja käyttävät pikkunilkkisairaita sitten omiin tarkoituksiin. Koko länsimaa on sairas on minun diagnoosi: ei kukaan muuten toimi myöskään markkinataloudellisesti niin kierosti kun he, ellei kyse olisi omnipotenteista hulluista, mutta luxus-luokan hulluista silti.

Tulemme näkemään kaikenlaisia sattumakuolemia mutta kun ovat harjoitelleet riittävästi tietävät sitten miten story pitää sepittää, ettei kukaan enää osaa arvata.

A-K.H said...

Ja entäs vankeinhoito sitten. Isot pojat kertoivat, että vankilan tsuppari kävi harva se päivä puusepänverstaalta kulkusia hakemassa seksuaalirikollisille.

Käenpesäjuttuja tehtiin mielisairaille vielä 60-luvun alulla. Nyt sama hoituu ruiskuttamalla pitkävaikutteista perskannikkaan.

Ja mitä kokoomuksen äänestämiseen tulee, niin se puolue ei ylipainoisesta kypäräpapista parane. Ettäs kehtaatkin, catulus, kansankynttilä ja mitä kaikkea.

Olet yhteiskunnallisen asenteesi kanssa samassa tilanteessa kuin juova alkoholisti, joka aikaa myöten oivaltaa olevansa voimaton elämään ja alkoholiin nähden, sillä kyse ei ole enemmästä eikä vähemmästä kuin elämästä ja kuolemasta. Sinä huomaat olevasi voimaton työväenliikkeeseen nähden ja äänestät sosiaalidemokraatteja, kunnes lisää valaistuessasi annat äänesi Kommunistiselle Työväenpuolueelle. Ja jällen saamme iloita yhdestä, joka ei parannusta tarvitse. Kyllä häkämiehiä riittää vielä jälkeesikin.

catulux said...

Veli aakoo. Kiitos kommentistasi!

Väitän, että syvällisesti tunteva ja ajatteleva ihminen on aina voimaton elämän edessä. Emmehän me hallitse elämää(tai kohtaloa), sehän hallitsee meitä.

Parhaiten pärjää se, joka ei suuremmalti elämää ja sen tarkoitusta ajattele, ja elää vain jorma ojossa elämän väkevän.

Ne, jotka tämän tuntevat tämän uljaan totuuden sydämessään sydämessään, usein avaavat pullon korkin...tai ranteensa.

Kuningas alkoholista keskustelemme ehkä myöhemmin.

Mutta pari kommnenttia tekstiisi.

Suomalainen vankila lienee paratiisi verrattuna esim. venäläisiin, turkkilaisiin ja yleensä itä-euroopan etc. vankiloihin. Sinnehän venäläiset rikolliset oikeastaan pyrkivätkin, ettei tarvitse kuolla tuberkuloosiin exsuuren ja mahtavan vankiloissa.

Ja koska olet järkevä sälli, myöntänet että parin rikoksen vuoksi ei kannata leimata koko järjestelmää sairaaksi. Vaikka tietenkin puheessasi heijastuu SDP-totuus, kaikki paha mikä ihmiselle tapahtuu johtuu ympäristöstä, yhteiskunnasta ja nykyajan arvojen itsekkyydestä ja kovuudesta.

Taloussanomissa, ei Pravdassa, oli juttu, että valtio on hoitajien palkkauudistuksen kannalla, ja jos näin käy, Eerolta menee se viimeinenkin ase. Käy niin, että vallankumous syö omat lapset, Doninkin...

Hienoa, että Häkämies puhuu asiaa, totuus on aina tunnettava, joskus myös ilmaistava.

Punalippua heiluttava, parantumaton sinisilmäinen idealisti ja 60-luvun ajatusmaailmaan juuttunut exministeri Tuomioja räksytti USAlle koko ministerikautensa kuin vesikauhuinen koira ja tietenkään ei kukaan suomettuneessa Suomessa huomannut asiassa mitään moitittavaa.

KUn Häkämies sanoo totuuden itänaapuriryöstäjästä, silloin levitellään Senaatin torille heti mestauslavaa.

Veli Aakoo!! Ojennan käteni sielunveljelle! Tule ja nouse pois sieltä 60-luvun taisteluhaudasta!!!

catulux said...

Ja muista se Äx!!! Catulux!!!

aunonymous said...

katuvalo! oon iloinen kun näet suomen hyveet

A-K.H said...

Silloinkaan ei ollut vettä kuin kokoomuksen juoksuhaudoissa. Saarikoskikin sen tiesi. En ole ilmoisna ikänä äänestänyt demareita, mutta en kommunisteja enkä kokoomusta enkä vihreitäkään, ja kepu pettää aina, joten en sitäkään. Olen ollut kolme kertaa ehdokkaana, mutta en ole äänestänyt itseäni enkä muitakaan. Kerran äänestin, mutta silloin en äänestänyt puolesta vaan vastaan. Ihmisen elämässä saattaa tulla tilanteita, jolloin on pakko panna porvarille hanttiin. No, ei muuta kuin häkää pönttöön ja totuuksia laukomaan: Venäjä, Venäjä, Venäjä. Näin hokee mantraansa porvarillinen osuuskauppaväki.
Olen muuten ollut työväenliikkeen ehdokkaana osuuskauppavaaleissakin, mutta silloinkaan en äänestänyt itseäni enkä ketään muutakaan, mutta kun porvarillinen osuuskauppa liike ja edistysmielinen osuuskauppaliike joiltakin osin yhdistyivät, oli minun pakko äänestää Erkki Tuomiojaa, että edustustoon tulisi edes yksi, joka ei jätä aivojaan hatun kanssa kokoushuoneen naulakkoon.

Catulux, sinä myös olet työläinen, oikein kouluesimerkki. Et vain ymmärrä tai myönnä luokka-asemaasi. Työläinenkin voi olla herra, mutta Herra meitä kokoomuspuolueen herroilta varjelkoon, älköönkä katsoko erityisen suopeasti työläisherrojenkaan puoleen, etteivät unohtaisi työläisyyttään.

catulux said...

Ymmrrän äärimmäisen hyvin asemani, veli Ak; olen mitä suuremmassa määrin työläinen, valkokaulusköyhälistöön kuuluva sellainen.

Ja monilapsisen työläisperheen nuorimpana poikana tiedän, miltä köyhyys ja resuiset vaatteet tuntuvat yllä ja myös sielussa.

Mutta valkokaulusköyhälisen ohitse on ajanut jo ajat sitten limosiinilla paperi-, metalliteollisuuden ne oikeat "työläiset".

Vaikka olen itse ihan kohtalaisen tyytyväinen osaani, ja olen nähnyt myös Pasilan tornin kautta sen , ettei onni tottele materiaa; niin siitä huolimatta hieman kritisoin demarivetoista, punaista korporatiivista mafiaa, joka kävelee tuon tuostakin eduskunnan ja parlamentarismin ylitse röyhkeästi; ja pyyhkii jalkansa edutukselliseen demokratiaan.

Kun paperiteollisuuden parissa työskentelevä sukulaiseni osteli tässä vähän aikaa sitten suunnitelmia Stokkan sisustuspuoleta, rohkaisin mieleni ja kyselin, notta onkohan tuo nyt työläismeininkiin sopivaa. Sukulainen kun aina ja iäti koohottaa työläisistä ja porvareista. Oli kuulemaa sopivaa, kuten hänelle sopii myös edelleen luokkaristirridan lietsominen.


No. Tällaista elämä yleensä on ja ollaan kuitenkin ystäviä ja syödään pullaa näissä kemuissa. Näin sanoin sukulaisellenikin.

poliittiset viitekehykset helkuttiin. Mutta kyllä kait sokea Reetakin näkee Venäjän uhon ja uhon ja keskiaikaisen menon, jossa jopa Pohjois-Napa julistetaan kuuluvaksi Äitivenäjälle.

Ja aito tosiasiahan on, että Venäjä on luisumassa uudelleen tsaarin valtaan; joten kyllä Häkämies on valitettavasti oikeassa.

Suomettuneessa maassamme totuuden puhujat on kyllä aina kivitetty valoa nopeammin ja jäljelle on jäänyt yleisen, punaisesti värittyneen mielipiteen hiljaisen liturgian hyminä.

On muuten jännää, että tuo rauno on niin epäpoliittinen henkilö; kaikki muut aakoon porukan väki on vahvasti vasemmalle kallellaan; minä hieman oikealle; mutta RR on selvästi sitoutumaton ajattelija ja filosofi.

Aakoo. Äänestäisin sinua, jos asuisit Oulussa; mutta yhä tarjoan kättäni!

Tule nyt pois sieltä aatteiden ampumahaudasta!!

Jussi said...

Joskus epäonnistuneet papit erikoistuvat herjaamiseen. Herjaus tietysti silloin useimmiten kohdistuu siihen yhteisöön, missä he ennen ovat saarnanneet.

mutta

Venäjä on.

Sitä ajatellessa voi vaikka tehdä itsellensä drinksut.

Luottoa saavat helpoimmin hahmottomimmat asiat.

Puute on ihmisen tärkein tarve, se piirtää meidän yksilölliset rajamme selvemmin kuin mikään muu. Sen kokeminen tekee meistä ihmisiä.

Politiikot - leireistä riippumatta - vakuuttelevat mielellään, ettei tuota puutetta - minkäänlaista -ole, tai että se aivan pian poistetaan, tai että siihen vakavasti koko ajan pyritään.

Tilastoja löytyy joka asiasta, homoista ja lesboista ja kännyköiden määristä ja sukupuolitaudeista ja auringon ultravioletti säteilystä ja kirjastoista lainatuista kirjoista ja mustan makkaran myynnistä.

Juuri siksi, sillä kun puutetta ei ole, ihminen tyytyy siihen, mitä hänelle tarjotaan. Juo Cocista vetenä tai etsii riisisäkkiä aavikolta.

catulux said...

Jussi; ei tässä ole tarkoitusta ketään tai mitään herjata.

Kun joskus kärjistellään ja lyödään sanoihin hieman väriä, niin keskustelustakin tulee mielenkiintoisempaa.

Synteesiin pääseminen kyllä edellyttää huumorintajua ja asian ytimen näkemistä värin takaa.

Toisaalta olet oikeassa. Teatterimies A.Sarkola taisi todeta jossain yhteydessä, että suomalainen mies on epäonnistunut ja kesken jäänyt projekti. Ja eikös tuossa ole ideaa...

A-K.H said...

catulux

Venäjällä ei ole ikinä toteutettu kapitalismia eikä sosialismia, mutta tsarismia kyllä. Tällä hetkellä se on roistovaltio, kuten USA. En tarkoita yhteistä kansaa, vaan hallitusherroja.

Kieltämättä alan nähdä punaista, kun joku alkaa puhua sosiaalidemokratiasta vakaumuksen syvällä rintaäänellä, varsinkin Paavo Lipponen, joka oli nuorena jonkin verran kansanvallan suuntaan kallellaan.

Uskaltaisin väittää, että olemme Raunon kanssa vasemmistolaisia, mutta vasemmistolaisuuttamme eivät määrittele Heinäluoma, Tiainen, Hakanen, Katainen tai Vanhanen eikä Häkämieskään, vaan me itse. Rauno voi tietysti sanoutua irti häntä koskevista tylyistä arvioistani.

Porvareissa olen aina pitänyt heidän rehellisyydestään myös heidän hengenköyhyydessään, mitä ministeri Häkämies on käynyt osoittamassa USA:ssa ja hänen isänsä sitä ennen Kuopiossa. Kaikesta huolimatta kannan ylpeydellä kotkalaisuuteni, sillä kaikissa kaupungeissa on mätämunansa, joita täytyy sietää isiemme syrjähyppyjen tähden.

auni said...

voi minne keskustelue voivatkin mennä
onneksi ette ole poliitikkoja

Anonymous said...

ven'l'inen eikun amerikkalainen biljardööri aikoo ensimmäisenä amerikkalaisena kokeilla Chryslerin riskien jakoa työläistensä kanssa, se on kuulemma ainoa tapa jatkaa