June 10, 2007

'Bob Dylan asked me to do this!'

(Korjattu ja täydennetty 11.6, viimeksi klo: 16.20)
(Kuvassa John Fogerty ja George Harrison, kuvan ulkopuolella mm. Bob Dylan ja Taj Mahal - The Silver Wilburys.
Dylan, Fogerty ja Harrison olivat katsomassa (toisistaan etukäteen tietämättä) Taj Mahalia sekä Jesse Ed Davisiä Palomino-klubilla Los Angelesissa helmikuussa 1987 - ja mitä sitten tapahtuikaan..?

Kts. uutiset: Bob Dylan - Silver Wilburys 1987 TV News 01:28 ).

*
Tämä amatöörimäisillä vehkeillä kuvattu 'tuhnuinen' video todistaa tismalleen ja kirjaimellisesti oikeaksi John Fogertyn tarinan, jonka mukaan Bob Dylan 'painosti' hänet vihonviimein esittämään Proud Maryn, jottei sitä luultaisi Tina Turnerin tekemäksi.
Tinallahan oli kappaleesta räväkkä versio vuodelta 1971, ja hän päätti kaikki keikkansa siihen.

John sai tästä esityksestä ja siis Bob Dylanin 'vaatimuksesta' ensimmäisen kimmokkeen ajatella lopettaa joissain vaiheessa omien CCR-kappaleittensa esitysboikotti (jota oli kestänyt tässä vaiheessa jo yli 10 vuotta!).

Ajatus toteutui lopullisesti ja kokonaan vasta kymmenen vuoden päästä (1997), kun Johnin katkeruus omien kappaleittensa oikeuksien täydellisestä menetyksestä Fantasy-pomo Saul Zaentzille oli jo pitkälti muuttunut tuntemukseksi, että hän oli niiden 'todellinen isä ja henkinen omistaja'.

Johnille ei siis enää siinä vaiheessa ollut niin suurta väliä sillä, kuka näitten kappaleitten oikeuksista New Yorkin Wall Streetillä kahmi miljoonia jatkuvasti, ja miten (piittaamattomasti) silloinen Fantasy niitä julkaisi ja käytti.

*
Mutta anyway - tämä on siis todellakin historiallinen video. Huonolaatuinen mutta rock-historiallisesti sitäkin tärkeämpi.
Lukekaa myös uploadaajan 'story' sekä valikoidun kommentaattorin ajatus. Ne ovat yhteneviä omien tuntemusteni kanssa.

Huomatkaa, miten 'tohkeissaan' Fogerty' biisin loputtua on. Ei ihme. Kyseessä oli häneltä todella eka kerta 'Proud Mary'ä näinkin julkisesti yli 10:een vuoteen.

*
Videolla soittava, aivan selvästi harjoituksenpuutteesta kärsinyt 'garage- tai autotallibändi' tunnetaan eräänlaisena Traveling Wilburys -yhtyeen muunnoksena. Nimeksi sille annettiin jälkeenpäin The Silver Wilburys, ja siinä soittivat - kuuluisimmat mainitakseni - Bob Dylan, George Harrison, Taj Mahal ja John Fogerty.
(Klikatkaa The Silver Wilburys-linkin avaaman kuvan alta 'cover art', niin sivu suurenee ja paljastaa toisen kuvan sekä julkaisufaktoja. Kts. myös alla oleva linkki.)

Täysin spontaanisti ilman harjoituksia live-tarkoituksiin kootun The Silver Wilburysin keikasta on tietääkseni olemassa jopa CD:kin - piraatti tai ei? Löytyy näköjään myös videona - 75$. Tsekatkaa edelleen julkaisutiedot alta.

Traveling Wilburys (TW) oli sen sijaan harkitusti koottu Roy Orbisonin (kuoli 1987) ympärille - alunperin säestysbändiksi, ja siinä soittivat mm. kyseiset Dylan ja Harrison sekä Tom Petty ja Jeff Lynne.
(Perustajina toimivat Harrison ja Lynne. Bändin jäsenet käyttivät kaikki Wilbury-sukunimeä).

TW:ltä löytyy virallisiakin - ja siten teknisesti (että musiikillisesti) hyvälaatuisia julkaisuja (3kpl).

Että sellaista pelimannihenkeä legendaarisilla rokkivaareilla 1980-luvun lopulla...

***
John Fogerty, Bob Dylan, Taj Mahal and George Harrison - Proud Mary - 1987
05:49

The Story: Bob convinces John to sing Proud Mary and break his long boycott of his CCR songs.
It is said that Bob tells John that everyone will think Tina Turner wrote the song if he didn't sing it.
I included the long Into with between song tuning in case anyone wants to strain their eyes in an attempt to hear the exchange.
Eitherway, John's words before and after the song seem to support the story.

Palomino North Hollywood. Los Angeles, California 19 February 1987

*
I have heard this story for years and always assumed it was apochryphal. God created the internet so I could watch this clip.

(Niinpä. En olis minäkään välttämättä uskonut, ellen nyt näkisi.)

*
Tässä kaksi lisäkappaletta You Tubesta.

George Harrison and Bob Dylan - Peggy Sue - 1987
03:06
aka Silver Wilburys

Palomino Hollywood Los Angeles, California 19 February 1987 aka Silver Wilburys.

George, Bob, Taj and others - Watching The River Flow - 1987
05:35
aka Silver Wilburys with Taj Mahal, George Harrison, John Fogerty, Jesse Ed Davis, Wayne Henderson, Ray Fitzpatrick, Kester Smith Palomino North Hollywood Los Angeles.


***
The Silver Wilburys - Live! « .::JIM . MUSIC STORE::. (Tässä on tarkka erittely keikan biiseistä, biisien kestoista ja vokalisteista.)

No comments: