June 18, 2007

AMY WINEHOUSE - 'retrosoulin' superlahjakkuus, joka tekee lauluja oman sielunsa rikkinäisyydestä tavalla, joka ilmentää juuri tätä aikaa

Aloitin kirjoittamaan ensin sähköpostiviestiä, mutta päätin kirjoituksen edistyessä laajentaa sen päreeksi.
(Täydennetty ja korjattu viimeksi 19.6)

***
Hei

Alla Fogerty-esittelyä Wembley Arenan (12,300 katsojaa) perjantain (22.6) konserttia varten. Liput
£40,50.

"John Fogerty is best remembered as the unique voice of swamp-rock hippy heroes Creedence Clearwater Revival. It was Fogerty who broke up the band, announcing "...my voice is a unique instrument and I will not lend it to your songs." (Frank Zappaan verrattavaa itsekkyyttä John F:ltä!)
But although he had a few flashes of solo success, he was never able to repeat the success of his first band, and his recent touring material has seen him relying heavily on the Creedence classics like 'Susie Q', 'Have You Ever Seen The Rain and Bad Moon Rising'.
This is all for the best, since these are the songs that will be drawing huge crowds to Wembley, and to his set at the Glastonbury Festival."

***
Fogerty siis esiintyy seuraavana päivänä Glastonburyn Festivaaleilla. On syytä muistaa, että CCR keikkaili kolmimiehisenä Englannissa viimeksi (ja lopullisesti) 35 vuotta sitten.

JF-bändi esiintyy Jazz World Stagella (?!), jossa esiintyy edellisenä päivänä myös
Amy Winehouse, jolla taitaa olla keikka myös päälavalla: Pyramid Stagella.

Tää Winehouse (23 v.) vaikuttaa melkoisen lahjakkaalta tyypiltä. Persoonallinen ääni ja on säveltänyt melkein kaikki uuden(kin) LP:sä biisit itse.
Ei nyt musiikillisesti mitään radikaalisti uutta, mutta hyvä, että löytyy joskus jotain erittäin hyvin tehtyä vanhaakin uusilla mausteilla ja nyansseilla - sekä erittäin hyvällä maulla, jota synnynnäinen lahja tukee.


A W. on syntyisin englannin juutalaisista vanhemmista, ja hänellä on on jazz-tausta.

Rehab (2006) on vastanaidun rouvan kuuluisin biisi. Ei hassumpaa soulia ja rythm&bluesia lievillä jazz-vaikutteilla. Taustalta löytyy myös rappia/hiphoppia -
Vee.fi - Musiikki - Amy Winehouse - Back to Black - Levyarvio: Amy Winehouse: Back to Black (tässä pari varsin osuvaa arvostelua).

Back to Black (LP 2006)

YouTube - Amy Winehouse - Rehab

(Rehab kertoo Winehousen kieltäytymisestä alkoholivieroitushoidosta..??!! Nuoruus ei kuitenkaan kestä kauaa - muistkaamme vaikka Janis Joplin, Jim Morrison ja heidän kohtalonsa! Mutta varsin suosittu on tämä video: lähes 3 miljoonaa kävijää reilun puolen vuoden aikana!)

Amy Winehouse - Rehab (Live at the Brits 2007) 03:38

Amy Winehouse - "Rehab" Live on David Letterman
Amy Winehouse performs "Rehab" for her American television debut on Late Show with David Letterman March 12, 2007. Time: 04:59 (Erinomaiset sovitukset ja erinomainen bändi. Parasta soulia maailmassa juuri nyt.)

***
Amy Winehouse -You Know I'm No Good 04:07
(Studio-videoversio)

The DL - Amy Winehouse 'You Know I'm No Good' Live! 03:26
(Nyt meikä nostaa kädet ylös ja kumartaa. Ei tähän hommaan tarvita kuin akustinen kitara, jos laulu toimii näin jumalaisen luontevasti ja hienosti! Tämä vakuutti minut lopullisesti Amyn lahjakkuudesta sekä laulajana että lauluntekijänä.)


The DL - Amy Winehouse 'Love is a Losing Game' Live! 02:21
(Samaa sessiota kuin äskeinen, akustisella säestetty. Tällä tytöllä on sydän kiinni näissä lauluissa. Minä olen myyty mies kuten näköjään monet legendaariset soul- ja rokkivaaritkin.)

The DL - Amy Winehouse 'Valerie' Live 03:35 (Ei sisälly kumpaankaan albumiin)
(Mykistävää - samaa akustista säestyssarjaa. En ole koskaan ollut juuri tämäntyyppisen soul-musiikin suuri ystävä, mutta jos jokin on todella hyvää, genrerajoilla ei ole mitään merkitystä.)

The DL - Amy Winehouse 'Rehab' Live! 03:39
(Akustinen kitara - alussa ei sitäkään! - ja laulu. Tämä Rehab-versio yltää jo lähelle Aretha Franklinia.)

Amy Winehouse Back to Black 04:08
(Tämä - A.W:n viimeisimmän LP:n nimikappale osoittaa sekin, että hän ja Madonna ovat tyystin eri maailmasta lahjakkuuden tasolla.
Madonna on laskelmoitu tuote, Amy Winehouse taas jotain täysin uniikkia, jotain mitä idols-kilpailut tai pelkät tuottajaproduktiot eivät ikinä pysty luomaan.)

***
'god dont like haters' - kirjoitti eräs kommentaattori äsken Amya sivuten. Amyko on täynnä vihaa..?! Hyvä kysymys!

*********
Frank (LP 2003)

Stronger than me (live@Jools Holland)
Stronger than me performed live by Amy Winehouse on the show Jools Holland
Time: 03:47
(Jazzahtavaa, todella tyylikästä menoa eka LP:ltä Frank (2003). Amy Winehouse osoittaa hallitsevansa myös komppikitaran tarvittaessa.)

Amy Winehouse In My Bed Live 04:30 (LP:ltä Frank)
(Billie Holliday-vaikutteita jälleen - jazzahtavaa soitantaa - tulkintaa ihan omilla ehdoilla.)

F**k me pumps - Amy Winehouse 03:27 (LP:ltä Frank)
(Beyond Retro)

Amy Winehouse - No Greater Love Live (Aol Sessions 04) 2:58 (Tästä ei jazz parane....)

**********
Church & Winehouse - Beat It 03:17
(Hyvä duetto, mut onx Amy kännissä vai vetää vain omalla tyylillään? - soolokitaristi ainakin soittaa helevetin hyvin.)

###
Winehouse perui viime viikonloppuisen Provinssirokin keikkansa viime tingassa (vaikka oli jo ehtinyt Suomeen asti) kurkkukipuun vedoten. Lauantaina hän esiintyi kyllä Kööpenhaminassa.

Kulissien takana kurkkukipua pidetäänkin tekosyynä, vaikka myös lääkärintodistus taisi tulla selvityksen mukana, mutta niitähän nyt saa vaikka joka lähtöön tuolla tasolla - Amy Winehouse perui Provinssirockin keikkansa - HS.fi - Kulttuuri - Viihdeuutiset - Viihde - Ilta-Sanomat.

*Amy oli viestittänyt pahoittelunsa ja toivoi pääsevänsä Suomeen mahdollisimman pian kuten protokolla tietenkin vaatii sanomaan. No - onhan Suomessa myyty hänen Back to Black-albumiaan jo kultalevyn verran (15000kpl). Se ei tietenkään ole paljon, kun Britanniassa on myyty tripla-platinaa eili yli miljoona levyä ja USA:ssakin kultalevyn verran eri reilusti yli ½ miljoonaa.

Ekan levyn myynti on sekin saanut hurjaa potkua kakkosen suosiosta (2-3 sataa tuhatta...?) Että vähäistähän se on Suomen fänien merkitys kokonaisuuden rinnalla, mutta silti - artistin pitäisi aina olla velvollinen niitä kohtaan, jotka osoittavat hänelle välitöntä ja suhteellisesti ottaen suurta kannatusta - aivan kuten J. Fogerty osoitti Suomea kohtaan 1997-1998. Fogerty teki silloin tänne 3 keikkaa 1½ vuoden aikana.

*
Vaikuttaa myös/siis aika ongelmalliselta tyypiltä tämä nainen wikipedian ja muiden kommenttien perusteella. Toivottavasti pää kestää julkisuuden - ja viinan - ei hyvältä näytä - Amy Winehouse: Soulsiskon kuulat sekaisin - nyt.hs.fi - Musiikki, - phorum - Ohjelmat - Amy Winehouse, -
Amy Winehouse nauttii itsensä viiltelystä – Ajassa – Plaza, - Lime24.fi - Ja tiedät mistä puhutaan (EE).

Ei totisesti hyvältä näytä -
Amy Winehouse › Viihdelehti Stara.fi

*
Mutta näyttävät olevan vanhat legendaariset rock-soul-herrat aivan lääpällään tähän naiseen - ja syystäkin -
AMY WINEHOUSE.
'She`s hot in a kinky-freaky way', kuten eräs kommentaattori kirjoitti.

T. Rane

PS. Ai että onko John Fogertylla ja Amy Winehousella jotain yhteistä? Kyllä on. Kummankin ääni on niin yksilöllinen ja hieno, ettei sellaista voi saada pelkästään harjoittelemalla.
Se on Jumalan/Luonnon lahja. Myöskin Winehousen kyky tehdä hyviä biisejä vertautuu Fogertyn vastaavaan taitoon samanikäisenä.

5 comments:

Sari said...

Amy on ihan paras.
Pidin erityisesti tyttsen vastauksesta kysymykseen" miksi retroa?". "Nokun pelasin biljardia sellaisessa paikassa, jossa jukeboxista kuului vanhaa musiikkia".
Konstailematon ja lahjakas nainen.

Olen kuunnellut puhki, eikä pohjaa näy.

(On kuulemma just mennyt naimisiin; niin sitä pitää!)

Rauno Rasanen said...

Amy meni naimisiin entisen heilansa kanssa, jonka oli vuosi aiemmin jättänyt.

Albumin 'Back in Black' monet biisit lienevät saaneet inspiraation tämän suhteen traumaattisista tapahtumista.

Amy oli raivostunut entiselle (eli nykyiselle) miehelleen mm. sen vuoksi, että tämä oli polttanut lupaa kysymättä hänen viimeisen marisätkänsä - tai näin kerrotaan Amyn kertoneen...

Amy on muuttunut 3-4 vuodessa valtavasti.
Hieman pulskasta neitokaisesta on tullut jopa 'kärsineen näköinen'. Vielä kaunis - omalla tavallaan - mutta nistin oloinen silti.

Alkoholia kuluu kuulemma melkoisia määriä.
'Rehabiin' (alkoholi- ym. vieroitushoito) hän ei kuitenkaan (enää?) mene - 'no, no, no', kuten hittibiisissään laulaa.

Mutta ihminen ei ole kauan nuori ja fysiikaltaan nopeasti palautuva...

Valitettavasti. En nimittäin todellakaan toivo, että saamme näin huikean lahjakkaasta ihmisestä uuden 'sankaritarvainajan rock-musiikin uhrialttarille' hänen täytettyään 27 vuonna 2100.

27 vuotiaina kuolivat sekä Brian Jones (Rolling Stones), Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison (Doors) että Kurt Cobain (Nirvana).

Kaikkien edellä mainittujen kuolema johtui joko suoraan huumeista tai oli selvästi huumeiden käytön seuraus (hukkuminen, itsemurha).

Sari said...

Niin, varsinkin tällainen superkuuluisuudeksi nostaminen voi olla nuorelle ja herkälle ihmiselle tuhoisaa.
Toivon hartaasti, että Amyn ympärillä häärää tarpeeksi tervettä porukkaa, joka pitää tytön jalat maan pinnalla ja pään edes hetkittäin selvänä.

Rauno Rasanen said...

Sari

Amy täyttää 27 siis vuonna 2010 - tietenkin.
Taisin aluksi viedä hänet jo suoraan 'tuonilmaisiin' kuten karjalaisperäinen ilmaisu kuuluu.

*
Amy Winehouse kolahti meikäläiseen alle tunnin tutustumisen jälkeen - ja lujaa!
Tuskin kenekään artistin suhteen - milloinkaan! - olen ollut niin vakuuttunut ja niin nopeasti.

Tässä on todellinen lahjakkuus eikä joku 'tekotähtönen'.

Hän osoittaa suvereenilla tavalla, että 'sen ikivanhan jutun' voi tehdä sellaisella syvyydellä ja herkkyydellä, joka saattaa kaikki mahdolliset 'madonnat ja hannapakoset' - siis ylipäätään teollisen musiikkituotannon - naurettaviksi ja jopa halveksuttaviksi, pelkkään ihmisten rahastukseen tähtääviksi projekteiksi.

Amy ei ole mikään 'innovatiivinen brändi' vaan pikemminkin 'Ihme!'

Tällaisia 'ihmeitä' ei kehitellä (toki asiaa ehkä voidaan siten hieman edesauttaa mutta ei ennustaa) jonkin yleispätevän keksimisen logiikan mukaan missään 'innovaatiohautomossa': he ovat kuin jumalan 'lahja tai kirous', yhtä ennustamattomia kuin tulivuoren purkaus...kuin Mozart tai Charlie Parker - tai kuin John Fogerty, jos tohdin tässä mainita kestosuosikkini rockin alueelta.

Nyt kun tiedän Amysta enemmän, olen hämmentynyt - liikuttunut ja miltei peloissani, koska tuollainen elämäntyyli - vaikka usein kuuluukin nuoruuteen - on myös hengenvaarallinen...

'You Know I'm No Good', 'Back In Black' ja 'Rehab' ovat kappaleina tyrmääviä, - etenkin tuo ylistämäni akustinen versio ensin mainitusta jättää minut joka kerta sanattomaksi.

Ylivertaisen lahjakkuuden edessä voi vain nöyrtyä ja ihailla sitä koko sydämensä pohjasta.

Mutta - vielä kerran - minä pelkään - Eino Leinon tavoin:

JUMALIEN KEINU

Kenen korkeat jumalat keinuunsa ottavat kerta,
eivät ne häntä yhdessä kohden pidä,
he heittävät häntä
välillä taivaan ja maan -
siksi kuin järjen valon häneltä vievät.

Ja kuka maailmoiden mahdin kuuluttaja on,
hän tänään pilvien ääriä kulkee,
ja huomenna makaa
maassa niin syvällä
kuin koski, mi vuorten
kuilussa kuohuu.

Kuka keinussa jumalien keinuu,
ei hällä elon aika pitkä ole.
Syyn, syyttömyyden
hän huiput nähköön -
sitten tulkohon tumma yö.

(Eino Leino: Kangastuksia, 1902)

*
PS. Saarikoski tulkitsi tämän runon krapulan kuvaukseksi.
No - 'ahistus' on varmaan hyvin samanlaista krapulassa kuin elämäntuskassa, joka seuraa suurta haltioitumista.

Rauno Rasanen said...

Korjataan taas: 'Back to Black'. Synkkää mutta syvää - ja samalla kaunista.

Tämän laulun tekijä tietää, mitä on kärsimys, ja hän kykenee sen myös ilmaisemaan - häikäisevällä tavalla.

On sitten eri asia kestääkö hän tuon edellä kuvatun 'Jumalien keinun' vai toteutuuko runoilijan 'ennustus' tavalla tai toisella.