October 24, 2011

Paavali Tarsolainen - kristinuskon ensimmäinen ideologi ja varhaiskristillisyyden tehokkain organisaattori

Yläkuva: Andrei Rubljov, Pyhä Apostoli Paavali, noin 1410. - Alakuva: Saint Paul preaching in Athens [Raphael 1515-1516].

I
1
Paavalin kirje efesolaisille 6:12

Emmehän me taistele ihmisiä vastaan vaan henkivaltoja ja voimia vastaan, tämän pimeyden maailman hallitsijoita ja avaruuden pahoja henkiä vastaan - [1992 käännös].
*
Uusin käännös [Ef.6:12]

Emmehän me taistele tavallisia ihmisiä vastaan vaan riistokapitalismin henkeä ja sen saatanallisia markkinavoimia vastaan, tämän pimeyden maailman rahavaltiaita ja ruumiistamme verta imeviä finanssi-vampyyreja sekä heidän luomaansa plutokraattista järjestelmää vastaan - ['käännös': Rauno Räsänen].

2
The apostle Paul takes this idea one step further by showing that mortal Christians are also involved in this spiritual warfare:

EPHESIANS 6:12: For we are not contending against flesh and blood, but against the principalities, against the powers, against the world rulers of this present darkness, against the spiritual hosts of wickedness in the heavenly places.

The phrase "world rulers" in Ephesians 6:12 comes from the Greek word kosmokratoras. Friberg's Analytical Lexicon to the Greek New Testament defines this word as "one holding power over the world; plural in the NT for devilish forces, spirit-beings who control parts of the world system, world rulers (EP 6.12)." Paul here clearly states that the fallen angels hold sway over the world! Paul goes on to describe the "whole armor of God" that is needed to defeat these wicked angels in the heavens and spiritual world rulers (Eph. 6:13-18).

3
Efesolaiskirje 6:11-17:

11 Pukekaa yllenne Jumalan taisteluvarustus, jotta voisitte pitää puolianne Paholaisen juonia vastaan. 12 Emmehän me taistele ihmisiä vastaan vaan henkivaltoja ja voimia vastaan, tämän pimeyden maailman hallitsijoita ja avaruuden pahoja henkiä vastaan. 13 Ottakaa siis yllenne Jumalan taisteluvarustus, niin että kykenette pahan päivän tullen tekemään vastarintaa ja selviytymään taistelusta pystyssä pysyen. 14 Seiskää lujina! Kiinnittäkää vyöksenne totuus, pukeutukaa vanhurskauden haarniskaan 15 ja sitokaa jalkineiksenne alttius julistaa rauhan evankeliumia. 16 Ottakaa kaikessa suojaksenne uskon kilpi, jolla voitte sammuttaa pahan palavat nuolet. 17 Ottakaa myös pelastuksen kypärä, ottakaa Hengen miekka, Jumalan sana.

4
Joitain aiempia käännösvaihtoehtoja [Ef. 6:12]:

12. Emmehän me taistele verta ja lihaa vastaan vaan hallituksia ja henkivaltoja vastaan, tässä pimeydessä hallitsevia maailmanvaltiaita ja taivaan avaruuden pahoja henkiolentoja vastaan.
*
12. Sillä ei meillä ole sota verta ja lihaa vastaan, vaan pääruhtinaita ja valtoja vastaan, maailman herroja vastaan, jotka tämän maailman pimeydessä vallitsevat, pahoja henkiä vastaan taivaan alla.
*
12 Sillä meillä ei ole taistelu verta ja lihaa vastaan, vaan hallituksia vastaan, valtoja vastaan, tässä pimeydessä hallitsevia maailmanvaltiaita vastaan, pahuuden henkiolentoja vastaan taivaan avaruuksissa.

II
Jatkan aiheesta, kunhan luen ensin Kari Kuulan 'Paavali - kristinuskon ensimmäinen teologi' loppuun ja saan hankittua juuri näinä aikoina ilmestyvän Alain Badioun 'Paavali - universalismin perustaja'-käännöksen sekä käytyäni läpi kaikenlaista kertausta ja preppausta antiikin filosofiasta, teologiasta, kirjallisuudesta ja kulttuurista.

III
http://www.youtube.com/watch?v=y4ZJxb4uW-E
Saul of Tarsus - - Damaskoksen tiellä tapahtuu kummia. Kristittyjä murhanhimoisesti vainoava Paavali kohtaa Jeesuksen näyssä, joka kysyy: Saul Saul, miksi vainoat minua?

APT 9:1-22; Mutta Saulus puuskui yhä uhkaa ja murhaa Herran opetuslapsia vastaan ja meni ylimmäisen papin luo ja pyysi häneltä kirjeitä Damaskon synagoogille, että keitä hän vain löytäisi sen tien vaeltajia, miehiä tai naisia, ne hän saisi tuoda sidottuina Jerusalemiin. Ja kun hän oli matkalla, tapahtui hänen lähestyessään Damaskoa, että yhtäkkiä valo taivaasta leimahti hänen ympärillänsä; ja hän kaatui maahan ja kuuli äänen, joka sanoi hänelle: "Saul, Saul, miksi vainoat minua?" Hän sanoi: "Kuka olet, herra?" Hän vastasi: "Minä olen Jeesus, jota sinä vainoat. Mutta nouse ja mene kaupunkiin, niin sinulle sanotaan, mitä sinun pitää tekemän." Ja miehet, jotka matkustivat hänen kanssansa, seisoivat mykistyneinä: he kuulivat kyllä äänen, mutta eivät ketään nähneet. Niin Saulus nousi maasta; mutta kun hän avasi silmänsä, ei hän nähnyt mitään, vaan he taluttivat häntä kädestä ja veivät hänet Damaskoon. Ja hän oli kolme päivää näkemätönnä, ei syönyt eikä juonut. [....]

IV
http://www.youtube.com/watch?v=8e1Hp7GrBhg
Apostle Paul in Athens - the Roman Forum/Agora - - taken at the Roman Forum in Athens, where Paul reasoned with Jew and Gentile.

V
http://www.youtube.com/watch?v=6ZAMr5s5zGM
'Say goodbye to this world, say goodbye to your friends 'cause heaven is my home' [blues]
*
Hitto kun noilla 'oikeilla' uskovaisilla menee aina niin lujaa ja varsinkin silloin, kun ollaan lopullisesti lähdössä pois tästä paheen pesästä nimeltään maailma - kohti taivaan kotia - - että mä siis olen kateellinen näille ihmisille!
*
http://www.finbible.fi/UT/Efeso/biblia.htm
http://magister.msk.ru/library/bible/suomi/ef.htm
http://koti.welho.com/krepo2/Raamattu/Efesolaisille.pdf
http://www.christianscience.fi/KuukaudenAjatus/KirkkoJaSenPerusta.pdf
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kirje_efesolaisille
http://fi.wikipedia.org/wiki/Paavali
http://en.wikipedia.org/wiki/Paul_the_Apostle
http://fi.wikipedia.org/wiki/Paavalin_kirjeet
http://fi.wikipedia.org/wiki/Universalismi
http://www.gaudeamus.fi/verkkokirjakauppa/tulossa/alain-badiou-apostoli-paavali-102011/
http://www.karikuula.com/136
http://www.hs.fi/kirjat/artikkeli/Oikea+Paavali+yll%C3%A4tt%C3%A4%C3%A4/HS20010901SI1KU02xbu
http://www.herealittletherealittle.net/index.cfm?page_name=Demons
http://www.aiwaz.net/panopticon/saint-paul-preaching-in-athens/gi3511c489
http://koti.phnet.fi/petripaavola/vesikaste5.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Raphael

3 comments:

Arhi Kuittinen Finnsanity said...

Jeesuksen jälkeen juutalaiset saivat perustaa oman Gestapon Paavalin johdolla, joka sai tappaa ja kiduttaa juutalaisia eli gnostilaisia alkukristittyjä, jotka eivät suostuneet kumartamaan keisarin kuvan edessä.

Gestapo-johtaja Paavali oivalsi, että kristittyjä ei tuhota ukoapäin vaan sisältä ja soluttautui kristittyjen keskuuteen "opettajana" ja opetti juutalaista veriuhrimagikkaa "kristuksen uskona".

Jos luet Markuksen evankeliumia (vanhin ja ehdottomasti luotetavin) niin opetuslapset ovat tyrkyttämässä Jeesukselle perinteistä juutalaista hierarkiaa mutta Jeesus hylkää ne zen-mestarin elkein ja tekee avoimia syntejä, mm. juttelee ja juo huorien kanssa ja syö toisten pellosta sapattina viljaa.

Jeesus oli avoimesti juutalaisuuden jumalanpilkkaaja ja vallankumouksellinen.

Rauno Rasanen said...

Sinä et Kuittinen ymmärrä Paavalista, kristinuskosta ja teologiasta kuin omat psykopatologiset projektiosi [etkä niitäkään - nimenomaan et edes niitä].

Ja jos jotain edustat niin anarkistista roskajoukko-kristillisyyttä sen pahimmassa muodossa.

On sääli, että maailmasta löytyy sellaisia vasemmistolaisia kuin sinä. En voisi koskaan kuulua samoihin porukoihin - enkä ole koskaan kuulunutkaan vaan häipynyt omille teilleni.

Mitä saadaan, kun yhdistetään auktoriteetti-foobinen hihhuli-liberalismi ja viha-fundamentalismiksi pervertoitunut anarkistis-ressentimenttinen anti-institutionalismi?

Vastaus. Saadaan Arhi Kuittinen eli kaksineuvoinen zen-bonobo-otus, jolle on jäänyt auktoriteetti-kammo-levy päälle toistamaan yhtä ja samaa herravihaa ad inf.

Millainen on yhteiskunta, joka toimii Arhi Kuittisen 'anti-disipliinin' mukaan?

Vastaus. Tahdoton, räksyttävä orjien yhteiskunta, joka ajautuu elämään herrojen armoilla jo senkin vuoksi, ettei sen jäsenillä ole kykyä luoda sisäisesti integroitunutta yhteisöä, jollainen väistämättä rakentuu sosiaalisten hierarkioitten varaan.

Ja räksytys sen kuin vain jatkuu...

Jos Jeesus oli perimmältään pelkkä antijuutalainen ammatti-suunsoittaja, niin sanoudun hänestä irti välittömästi.

Roskasakilla on roskasakin ongelmat [kaikkien pitää heti saada kaikki mahdolliset oikeudet], jotka eivät millään vallankumouksella parane vaan päinvastoin pahenevat, kun yhteisöllinen järjestys murskataan.

Niinpä lopputuloksena sekasortoisesta laumasieluisten vallankaappauksesta on aina diktatuuri, jolla roskasakki orjuuttaa itsensä entistä vankemmin [tosin orjaluontonsa mukaisesti].

Rauno Rasanen said...

[tarkennettu versio]

Mitä gnostilaisuuteen tulee, niin se pitäisi minun mielestäni hävittää maailmasta viimeiseen 'henkeen' asti. Hörhöjä täällä piisaa muutenkin.

Mutta kas - postmodernissa informaatio-teknologian maailmassa gnostilaisuus onkin muuttunut tekniikaksi [henki=täydellinen kone] ja niinpä sitä lienee enää mahdoton hävittää edes 'harkitun' ateismin avulla.

Populistis-ideologinen puupää-ateismi ja/tai ylipäätään minkäänlainen tiede-fundamentalismi eivät gnostilaisuuteen pure, koska ne itse edustavat tuota nimenomaista tekno-spirit-imaginaarisuutta [myös lacanilaisessa mielessä].

By the way - on Paavaliakin pidetty gnostilaisena henkihörhönä, mutta sitä hän ei ole - pikemminkin [kirjaimellisesti] Kristus-uskoon kääntynyt juutalainen fariseus, joka nerokkaasti tajusi, että pelkkä Laki ei pelasta ketään vaan päinvastoin toimii jopa synnin ja/eli itsepyhityksen stimulanttina.

Miksi siis vihaat Paavalia, joka nimenomaan ei vaadi uskon todisteeksi lain absurdin pedanttista noudattamista ja veriuhreja [vaan osallisuutta Kristukseen seurakuntalaisten keskinäisenä yhteytenä laupeudessa] toisin kuin liittonomistinen juutalaisuus?

Siksi että olet sekoittanut eksegeettisesti puurot ja vellit.

Tämä päättely menee kuitenkin Orhi Kuittisen hilseen yli - eikö vain menekin?

Tunnusta, ettet ymmärrä tai itket ja tunnustat, kunhan ensin vähän kidutan - olen nimittäin 'oikeauskoinen' ja vihaan vääriä auktoriteetteja [tuttua - eikö - katso peiliin ;\].