December 10, 2009

Tervetuloa Kööpenhaminan paskapörssiin!

Kuvassa zimbabvelainen Zbumu Mobutu A'Bama maksamassa toilettiveroa päästöistään YK:n ja Wall Streetin hallinnoimalle Pay Your Shit Voluntarily-organisaatiolle. - - Kalliiksi tulee, sanon minä. Mutta näin on Kööpenhaminan paskahuutokaupoissa päätetty.
*
Oletko seurannut Kööpenhaminan päästökauppoja? Koko asetelma on siellä päälaellaan. Kun pitäisi suunnitella uusia, todella suuria taloudellisia makrorakenteita, jotka eivät saastuta, käydäänkin kapitalismin hengessä kauppaa siitä, paljonko paska maksaa - kysynnän ja tarjonnan 'lain' hengessä.

Jos tämä paskapörssi alkaa toimia, niin se valtio (tai pikemminkin suuryritys), jolla on eniten rahaa käytössään (USA), saa luvan päästää enemmän 'shittiä' ulos tuutistaan kuin köyhemmmät. Näin ollen kehitys siellä, missä ei ole varaa päästömaksuihin, tyssää entisestään.

Toisin sanoen rikkaat ja rikastuvat maat saavat saastuttaa suhteellisesti aina vain enemmän kuin köyhät, jotka puolestaan köyhtyvät yhä enemmän muuttuen vähitellen kokonaan rikkaitten kaatopaikoiksi.

Huom! - - Eri maiden välisiä eroja tasoittavien kompensaatiolaskelmien ja -kertoimien pätevyyteen - niiden oikeudenmukaisuudesta nyt puhumattakaan - en tämänkään kaltaisessa pörssikaupassa usko. Kauppa kun on aina kauppaa - käytiin sitä sitten perunoilla tai saasteilla.

Kyseessä ei voi olla win-win-peli, koska pyrittäessä minimoimaan menot ja maksimoimaan voitot, kaikki eivät voi voittaa. Se on jo määritelmän mukaisesti mahdotonta. Jos niin kävisi, kyseessä olisi jokin muu talousjärjestelmä kuin kapitalismi.

Perverssissä mielessäni toivon salaa, että kiinalaiset lähtisivät lipettiin koko sirkuksesta ja viis veisaisivat koko pelleilystä. Sillä jos yhteisymmärrystä edes itse saastuttamisen periaatteellisista torjuntakeinoista ei saada syntymään kuin huutokaupan kautta, niin mitään ei ole sen jälkeen tehtävissä. Maapallo ja ihmiskunta tuhoutuu kirjaimellisesti ja konkreettisesti omiin, rationaalisen(?) valinnan kautta hinnoteltuihin jätteisiinsä.

Ja kun tämä tiedetään(?), niin miksi kehitystä sitten ylipäätään pitäisi hidastaa? Kapitalismin historian kaikkein irvokkain, tekopyhin ja itseään tuhoavin ilmentymä ei ansaitse fade out-lopetusta, vaikka T.S Eliot kirjoittikin, että maailma ei lopu paukahtaen vaan kitisten ('Ontot miehet').

Minä en sellaista loppukitinää kuitenkaan halua kuunnella, joten antaa mennä vaan täysillä ja ilman jarruja (helvettiin), koska ainoa valo, joka edessä näkyy, on samassa tunnelissa samalla raiteella vastaantulevan junan valot...
*
Mikä farssi koko Kööpenhamina siis onkaan! Mutta sellainen farssi, josta ei lopulta tiedä, onko se tragedia vai komedia: pitäisikö sille itkeä vai nauraa? Ehkä kyseessä onkin absurdin groteski tragikomedia shakespearelaiseen ja/tai beckett'läiseen tyyliin.

Annan sille nimeksi 'World - well payed, well lost'.
*
uutiset/teksti/tiede_ja_tekniikka/2009/10/taman_vuoden_huumori-nobelit_jaettu_1051186.html

10 comments:

mikis said...

Allekirjoitan.

PeeÄR-mies said...

Siis onko se niin, että valtioilla on paskakiintiöt, joita saa päästää. Sitten kun menee kuralle, niin voi (jos on rahaa) ostaa huussipaikkoja semmosista maista, jotka on kyenny pidättään ja niillon paskahuusseja yli oman tarpeen.
Siis paskan määrä pysyy vakiona, mutta joutuu käyttään naapureitten huusseja.
Näinkö se menee?

dudivie said...

taloudelliset globaalit makrorakenteet vaan kuten kylma sotakin osoitti oo heleppoja, on se jännää miten meij´vän käy
hyva on olla pöyvän ääressä ja puhua

hyvä, että papereita tulee julki

dudivie said...

oikeassa olet Räsänen, että kysymys on näytelmästä, jumalaisesta näytelmästä
muttei mitenkaan avuttomasta

dudivie said...

tarkoitan Rauno

Rauno Rasanen said...

Mikis,

ai minkä allekirjoitat?

Rauno Rasanen said...

peeÄR-mies,

kyllä - juuri noin se menee.

Tuossapa meillä olisi oivallinen neuvottelija Copenhagenin Climate Summit'tiin. Loppuisi paskapuheet heti tykkänään, kun varapalkkaliukuja Masa Niemi vähän läväyttää tekstiä tulemaan hampaittensa välistä. - - Mitä nyt metaania hiukan pääsee läpi...

kapitalistit yhtykää said...

http://ohjelmaopas.yle.fi/artikkelit/tiede/tiedeuutiset/maapallon-ilmakehan-kaasut-eivat-ole-tulleet-maan-sisalta

öhöm said...

kööpenhaminaa on mielenkiintoista seurata realtime twitter search copenhagen

Anonymous said...

.micro-blogging important in global politics. .suuret joukot saavat ensi hetken tietoa ja