January 13, 2012

Buñuel ja Lorca

Federico Garcia Lorca


Córdoba.
Etäällä ja yksin.

Suuri kuu, musta ratsu,
laukussani oliiveja.
Vaikka tunnen tiet
en saavu koskaan Córdobaan.

Halki tasangon, päin tuulta,
verikuu, musta ratsu.
Córdoban torneista
minua katsoo kuolema.

Voi pitkää, pitkää tietä!
Voi urheaa ratsua!
Minut korjaa kuolema,
jo ennen kuin saavun
Córdobaan!

Córdoba.
Etäällä ja yksin.

###
Sitaatti [nro. 3] Luis Buñuelin elämäkerrallisista tarinoista kirjassa Viimeinen henkäykseni, joka on 1900-luvun hienoimpia muistelmateoksia - inhimillinen taideteos jo itsessään.

[....]
Toistan vielä, että kirjoitan tässä vain omia henkilökohtaisia vaikutelmiani, mutta luulen niiden vastaavan monen silloisen vasemmistolaisen kokemuksia. Epävarmuus ja sekasorto, joita sisäiset taistelumme ja erimielisyytemme vain pahensivat, vallitsívat kaikkialla, vaikka fasismin uhka vaani ovellamme.

Näin silmieni edessä vanhan unelmani toteutuneen, mutta se teki minut vain surulliseksi.

Läpi linjojen tunkeutunut tasavaltalainen kertoi meille eräänä päivänä että Lorca oli kuollut.

Lorca

Pinnallinen riita rikkoi välimme joksikin aikaa vähän ennen Andalusialaisen koiran valmistumista. Sen vuoksi Lorca, joka oli herkkä andalusialainen, luuli tai oli luulevinaan, että elokuva oli tähdätty häntä vastaan. Hän sanoi: 'Buñuel on tehnyt pienen tällaisen [sormien napautus] elokuvan, sen nimi on Andalusialainen koira ja se koira olen minä'.

Vuonna 1934 teimme jälleen sovinnon. Vaikka Lorca mielestäni anatautui joskus liian suuren ihailijajoukon palvottavaksi, me vietimme yhdessä pitkiä toveja. Otimme usein Ugarten mukaan ja ajoimme Fordillani rentoutumaan vuoristoon, El Paularin jylhään yksinäisyyteen.

Rakennus oli melkein raunioina, mutta kuusi tai seitsemän huonetta oli varustettu joten kuten taiteenharrastajille. Siellä saattoi jopa yöpyä, jos otti makuusäkin mukaan. Taidemaalari Peinado kävi usein tässä autiossa luostarissa, tapasin hänet sattumalta samassa paikassa neljäkymmentä vuotta myöhemmin.

Oli vaikeata keskittyä maalaustaiteeseen ja runouteen tuntiessamme ukonilman lähestyvän. Neljä päivää ennen Francon maihinnousua [1936] Lorca päätti äkisti lähteä omaan kaupunkiinsa Granadaan. Hän ei välittänyt politiikasta vähääkään. Yritin varoittaa häntä ja sanoin:

'Federico, tekeillä on kauheita asioita. Pysy täällä. Olet paljon paremmassa turvassa Madridissa.'

Toisetkin ystävät yrittivät painostaa häntä, mutta turhaan. Hän lähti hermostuneena, hyvin peloissaan.

Hänen kuolemansa oli meille kaikille järkytys.

Federico oli minulle tärkein kaikista elämäni aikana tapaamistani henkilöistä. En tarkoita hänen teatteriaan ja runouttaan, vaan häntä itseään. Hän itse oli mestariteos. Minusta on mahdotonta kuvitella ketään hänen kaltaistaan. Hän oli vastustamaton käydessään pianon ääreen matkiakseen Chopinia, vastustamaton myös esittäessään pantomiimia tai lyhyttä teatterikohtausta. Hän saattoi lukea mitä tahansa, aina kauneus tulvi hänen huuliltaan. Hänessä oli intohimoa, riemua, nuoruutta. Hän oli liekin kaltainen.

Tutustuessani häneen asuntolassa olin melko estynyt maalaisurheilija. Ystävyytemme ansiosta minä muutuin, tutustuin hänen opastuksellaan aivan toiseen maailmaan. Olen hänelle velkaa enemmän kuin koskaan pystyn sanomaan.

Hänen ruumistaan ei koskaan löydetty. Hänen kuolemastaan on liikkunut legendoja. Dali on jopa väittänyt, että kyseessä olisi olut homoseksuaalinen rikos, mutta se on täysin järjetöntä. Federico kuoli itse asiassa siksi, että oli runoilija. Siihen aikaan toisella puolella huudettiin: 'Kuolema älymystölle'.

Lorca piileskeli falangin jäsenen runoilija Rosalesin luona, jonka perhe oli Lorcan perheystäviä. Hän luuli olevansa siellä turvassa. Erään Alonson johtamat miehet [samantekevää minkä ryhmittymän] pidättivät hänet eräänä yönä ja työnsivät kuorma-autoon työläisten kanssa.

Federico pelkäsi kovasti kärsimystä ja kuolemaa. Voin kuvitella hänen tunteensa keskellä yötä kuormurissa, joka vei hänet oliivilehtoon tapettavaksi.

Ajattelen usein sitä hetkeä.
*
Luis Buñuel: Viimeinen henkäykseni [s. 195 -197].
*
http://fi.wikipedia.org/wiki/Federico_Garc%C3%ADa_Lorca#Kuolema
http://en.wikipedia.org/wiki/Federico_Garc%C3%ADa_Lorca
http://www.espanjasi.com/wiki/index.php/Falange_Espa%C3%B1ola
http://en.wikipedia.org/wiki/Falangism
http://fi.wikipedia.org/wiki/Espanjan_sis%C3%A4llissota
http://en.wikipedia.org/wiki/Luis_Bu%C3%B1uel
http://voiceseducation.org/category/tag/frederico-garcia-lorca
http://danassays.wordpress.com/encyclopedia-of-the-essay/federico-garcia-lorca/federico-garcia-lorca/
http://herkules.oulu.fi/isbn9789514288128/isbn9789514288128.pdf

1 comment:

Anonymous said...

monet meista eivat olisi mita ovat elleivat kuolleet