January 8, 2013

Kokoomus ja ideologioista vapaa[vuoritettu] 'pragmaattinen?' kaupankäynti. Esimerkki 1: Suomen kokoomusvetoinen oikeistodemarihallitus tärväsi miljardikaupan ja kymmeniä tuhansia henkilötyövuosia soveltamalla taloudellista uusliberalismia epärealistisen dogmaattisesti suureen risteilijätilaukseen. Jos on olemassa Suomen kannalta epätervettä kauppa- ja työllisyyspolitiikkaa, niin tätä tapausta voinee pitää malliesimerkkinä sellaisesta.

FRANK PERRY / AFP
Työntekijöitä Saint-Nazairen telakalla Ranskassa.
Työntekijöitä Saint-Nazairen telakalla Ranskassa.
Työministeri Lauri Ihalainen (sd) ja elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) ovat lähettäneet kilpailukomissaari Joaquin Almunialle kirjeen, jossa he vaativat Euroopan unionilta selvitystä siitä, rikkoiko Ranska EU-sääntöjä telakkajupakassa. Kirje lähti matkaan eilen.
Hallitus asettaa tällä viikolla myös meriteollisuuden tulevaisuutta pohtivan työryhmän, jonka puheenjohtajaksi tulee Wärtsilän entinen toimitusjohtaja Ole Johansson.
STX menetti suuren Sanctuary-risteilijätilauksen tilauksen joulukuussa Ranskaan. Turun telakka arvioi, että jättitilaus olisi tuonut noin 20 000 henkilötyövuotta. STX Finland oli pyytänyt Suomen valtiolta 50 miljoonan euron lainaa risteilijätilauksen saamiseksi Turkuun, mutta sitä ei myönnetty.
Vapaavuoren mukaan laina olisi ollut vastoin EU-säädöksiä.
Ranskan talousministeri Pierre Moscovici on aiemmin torjunut epäilyt siitä, että Ranska ei olisi noudattanut kaikkia EU:n valtiontukisääntöjä. Hänen mukaansa Ranska on vain pyrkinyt tukemaan STX:n telakkaan kaikin mahdollisin keinoin EU-lainsäädännön sallimissa puitteissa.
"Kyseessä oli kilpailu, ja Ranska on voittanut. Pitää olla hyvä häviäjä", hän sanoi Europe 1 -kanavan haastattelussa  joulukuun lopussa. Moscovicin mukaan Ranskan etu oli ennen muuta teknisen osaamisen korkea taso.
*
Perussuomalaiset ei tyydy Vapaavuoren vastauksiin - [valitettavasti Vapaavuori on krooninen fabulisti, joka konemaisesti toistaa uusliberalistista mantraa, joten ei tällaiselta ihmiseltä voi pyytää rehellisiä selvityksiä päätöksistään; hänen ymmärryksestään puuttuvat ministeriä kokonaisvaltaisesti velvoittavat kansallissosiaalisen edunvalvonnan kriteerit, jotka V-vuoren kohdalla ovat täysin korvautuneet yksityisen pääoman yksityisillä intresseillä].

STT
Perussuomalaiset aikoo yhä jättää välikysymyksen Suomen menettämästä loistoristeilijätilauksesta. Varapuheenjohtaja Hanna Mäntylän mukaan elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok) kuulemisesta ei vielä saatu riittävästi vastauksia. Vapaavuori oli iltapäivällä talousvaliokunnan kuultavana kolme tuntia.
Perussuomalaiset haluaa hänen mukaansa lisää tietoa siitä, miten neuvotteluprosessi risteilijätilauksesta eteni. Mäntylän mukaan puolue haluaa myös selvittää, tekikö hallitus kaikkensa risteilijätilauksen saamiseksi Turun telakalle.
*

No comments: